Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 7 jan 2015 / 12:36 uur

‘Uitsterven mammoet veroorzaakt door mens’

Mammoeten en andere giganten uit de ijstijd zijn mogelijk niet uitgestorven door een asteroïde of komeet. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarover Daily Mail bericht.

Twijfels

Een studie van archeologen aan de University College London en de University of California heeft twijfels doen rijzen over het bewijs dat wordt gebruikt om theorieën te ondersteunen dat een geëxplodeerde ruimtesteen zorgde voor een abrupte klimaatverandering aan het eind van de laatste ijstijd.

De onderzoekers vonden dat gesmolten druppels die zouden zijn verspreid door de explosie in feite ontstaan zijn door branden aangestoken door mensen. Men onderzocht de bodem van archeologische plekken in Syrië en vonden op deze plek sferische stukken van gesmolten glas en carbon. Deze delen zijn te vergelijken met andere gesmolten bodemdruppels die over de hele wereld zijn gevonden en waarvan wordt verondersteld dat ze zijn veroorzaakt door een meteorietinslag.

Toch claimen de archeologen dat het aannemelijker is dat de gesmolten druppels zijn veroorzaakt door een veel bescheidenere warmte dan die bij een meteorietinslag vrijkomt. Volgens hen zijn de druppels veroorzaakt door brandjes.

Andere theorieën

De bevindingen geven nu ondersteuning aan andere theorieën over hoe de mammoet kon uitsterven, zoals overbejaging door de mens en veranderingen in het leefgebied. “Er is geen bewijs dat de siliceous scoria druppels het resultaat zijn van een kosmische gebeurtenis”, stelt dokter Peter Thy, geoloog aan de University of California.

In 2007 ontstond voor het eerst het idee dat een geëxplodeerde komeet of asteroïde 12.900 jaar geleden voor een plotselinge temperatuurverandering zorgde. Een internationaal team van onderzoekers presenteerde toen gegevens die suggereerden dat koolstofrijke, zwarte lagen waren gevonden in sedimenten van rond die tijd, die waren veroorzaakt door een kosmische impact.

De geëxplodeerde ruimtesteen zou bosbranden, winden van orkaankracht en het instorten van de Noord-Amerikaanse ijskappen tot gevolg hebben gehad.

Branden door mens

Het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Archaeological Science, stelt dat dit ‘bewijs’ in feite veroorzaakt is door het smelten van de aarde als gevolg van branden gecreëerd door de mens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Uitsterven mammoet veroorzaakt door mens’
Sluiten