Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 29 jan 2015

Orgaandonaties redden al ruim 2 miljoen mensenjaren

Nog geen orgaandonor? Wellicht dat dit bericht je op andere gedachten brengt. Uit een onderzoek van JAMA Surgery blijkt dat orgaantransplantaties sinds eind jaren’80 van de vorige eeuw, meer dan 2 miljoen jaar aan mensenlevens hebben gered in de Verenigde Staten. Het gaat hierbij om transplantaties van nier, lever, hart, longen, alvleesklier en darmen.

25 jaar aan donaties

De onderzoekers analyseerden data van The United Network of Organ Sharing (UNOS) en de Social Security Administration Master File om te kunnen bepalen hoeveel mensenjaren er gered zijn met dank aan transplantaties. Het ging daarbij om transplantaties van september 1987 tot en met 2012. De gegevens van meer dan 1,1 miljoen patiënten werden bekeken: 533.329 ontvingen een orgaantransplantatie, terwijl er 579.506 (tevergeefs) op een wachtlijst werden geplaatst.

Uit de resultaten bleek dat er 2.270.859 mensenjaren zijn gered. Een patiënt die een orgaan ontving leefde gemiddeld 4,3 jaren langer.

Meer donoren nodig

Er is echter ook minder positief nieuws: slechts 48% van de patienten die op een wachtlijst werd geplaatst, ontving een donor. Onderzoekers stellen dan ook (weinig verrassend) vast dat er een tekort is aan donoren. “De vraag is nu nog groter en daarom moet het aantal orgaandonaties omhoog”, concluderen de onderzoekers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Orgaandonaties redden al ruim 2 miljoen mensenjaren
Sluiten