Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 15 jan 2015 / 12:30 uur

Onvoldoende beweging dubbel zo dodelijk als obesitas

Dat voldoende beweging goed en gezond is, mag geen verrassing heten. Wat verrassender is, is dat een gebrek aan voldoende beweging twee keer zo dodelijk is als obesitas. Dat stellen onderzoekers van Cambridge University volgens The Telegraph.

Beweging belangrijk

Een vroege dood kan al worden voorkomen door dagelijks een stevige wandeling te maken van een minuut of 20. Uit een 12-jarige studie onder meer dan 334.000 mensen, blijkt dat beweging belangrijker is dan lichaamsgewicht als het aankomt op levensduur.

Onderzoekers schatten dat 337.000 van de 9,2 miljoen doden onder Europese mannen en vrouwen kan worden toegeschreven aan obesitas. Het aantal mensen dat overlijdt door lichamelijke inactiviteit ligt echter twee keer zo hoog.

Lees ook: Chocola vermindert kans hart- en vaatziekten

Uit de studie blijkt dat zelfs kleine hoeveelheden beweging, zoals een dagelijkse stevige wandeling van 20 minuten waarbij je 100 calorieën verbrandt, grote, positieve gevolgen heeft voor de gezondheid en het risico op vroegtijdig overlijden verlaagt. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat fysieke inactiviteit is gekoppeld aan hartziekten en kanker.

Vermijden van inactiviteit

Het vermijden van inactiviteit verlaagt het risico op een vroege dood door welke oorzaak dan ook met 7,35 procent. Een BMI hebben onder het obesitas-niveau zorgt voor slechts 3,66 procent minder risico op een vroege dood. “De boodschap is dus simpel: een kleine hoeveelheid fysieke activiteit kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen voor mensen die fysiek inactief zijn” aldus professor Ulf Ekelund van Cambridge University.

Lees ook: Sporten soms helemaal niet goed voor de lijn

“Hoewel 20 minuten aan beweging al een verschil maakt, zouden we moeten proberen meer te doen – fysieke activiteit heeft vele aantoonbare voordelen voor de gezondheid en zou een belangrijk onderdeel moeten zijn in ons leven”, voegt hij daar aan toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Onvoldoende beweging dubbel zo dodelijk als obesitas
Sluiten