Bianca Brasser
Bianca Brasser Good vibes 5 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Met beperkte vrijheid skiën in Noord-Korea

Noord-Korea: een gesloten dictatoriale staat die als een van de minst democratische in de wereld wordt beschouwd. Maar door dat gegeven laten de jonge ondernemers achter het online reisplatform Weflycheap.nl zich niet weerhouden. Zij bieden dit wintersportseizoen als eerste in Nederland een skireis aan naar Noord-Korea. „Wij willen onmogelijke bestemmingen, mogelijk maken", zegt oprichter Eelko van Drongelen.

In maart hoopt van Drongelen met de eerste groep Nederlandse wintersporters van de pistes in het gloednieuwe wintersportgebied Masik Pass in Noord-Korea te glijden. De Nederlanders, die voor de 9-daagse trip 2500 euro betalen, zullen zich dan wel aan regels moeten houden. Zo moeten toeristen te allen tijde in het gezelschap zijn van twee Noord-Koreaanse gidsen in dienst van de overheid, is het niet overal toegestaan foto’s te maken en zullen zij hun eventuele negatieve mening over het land voor zich moeten houden. „Er is een beperkte vorm van vrijheid”, beaamt Van Drongelen. „Het zal niet zo zijn dat de gidsen letterlijk continu naast je skiën, maar ze zullen wel altijd overal in de buurt moeten zijn, dat is verplicht.”

En ook tijdens de sightseeing-dag in de hoofdstad Pyongyang zullen de toeristen in het gezelschap zijn van staatsgidsen. Even een wandelingetje door het park op eigen initiatief is ten strengste verboden. „Toeristen krijgen het land te zien zoals Noord-Korea dat wenst uit te dragen”, zegt Van Drongelen. „Maar juist dat intrigeert ons zo. In Noord Korea is een hele nieuwe wereld te ontdekken.”

Rondreizen

Hoewel Weflycheap.nl de enige Nederlandse reisorganisatie is die een skitrip naar Noord-Korea aanbiedt, zijn er nog een handjevol andere organisaties in ons land die rondreizen door het land aanbieden. Zij merken dat Noord-Korea bij steeds meer Nederlanders in trek is. „Ook negatieve aandacht wekt interesse”, zegt Maurits Bouwman van Sovjet Reizen, die sinds een jaar reizen naar Noord-Korea aanbiedt. Zo’n zeventig Nederlanders boekten hier een trip. „Mensen willen met eigen ogen zien hoe het leven daar nu echt is.” Volgens Bouwman zullen toeristen weinig ervaren van het regime. „Er is geen vrijheid van meningsuiting en de bevelen van de gidsen moeten worden opgevolgd, maar wie dat accepteert en respecteert, kan heel goed op vakantie naar Noord-Korea. Ook zijn er een aantal verplichte nummertjes in het reisprogramma. Zoals een bezoek aan de standbeelden van Kim ll Sung en Kim Jong-il, waar volgens de traditie een diepe buiging gemaakt moet worden en bloemen moeten worden neergelegd."

Ook reisorganisaties Koning Aap en VNC Asia Travel zien het aantal Nederlanders dat interesse heeft in een reis naar Noord-Korea stijgen. Vorig jaar boekten via deze organisaties in totaal 350 Nederlanders een reis naar Noord Korea. „Het aantal stijgt, maar het blijven kleine aantallen”, zegt Kees van Galen van VNC Asia Travel. Volgens hem gaat het de toeristen vooral om fascinatie. „Ook al weet je dat de deur op een kier staat en je een beperkt deel van de waarheid ziet door een politiek gestuurde ambassadeur die werkt als gids, het feit dat je daar rondloopt is fascinerend.”

Mischa van Reenen van jouwnoordkoreareis.nl, omschrijft het contact met de Noord-Koreanen als heel positief. „We hebben vorig jaar samen met onze Noord-Koreaanse partner een fietsreis door Noord-Korea uitgestippeld. We merken dat er steeds meer mogelijk is in het land.”

Visum

Met het aanvragen van visa, iets wat met een kopietje van het paspoort kan, hebben de reisorganisaties naar eigen zeggen nooit problemen. Alleen journalisten worden doorgaans geweigerd. Een Nederlandse ambassade in Noord-Korea ontbreekt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met beperkte vrijheid skiën in Noord-Korea
Sluiten