Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 2 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

Man redt leven goudvis via dure operatie

Een toegewijde huisdiereigenaar heeft er zo’n 390 euro voor over gehad om zijn verstopt zittende goudvis te redden. De man nam het visje mee naar de dierenarts toen hij constateerde dat het dier moeite had met poepen. Dat meldt The Telegraph.

Dure ingreep

De man hoopte dat het visje na een simpele ingreep weer terug kon naar het aquarium op zijn kantoor, maar dat bleek niet op te gaan. De man schrok even toen hij te horen kreeg dat de ingreep hem zo’n 390 euro zou kosten. Hij besloot het dier niet te laten behandelen en de vis aan zijn lot over te laten.

Tien minuten later veranderde hij echter van gedachten en keerde hij terug naar de dierenarts om alsnog groen licht te geven voor een operatie. Arts Faye Bethell, 29 jaar, moest vervolgens met kleine instrumenten proberen een knobbeltje in de buurt van de anus van het visje te verwijderen. Daarnaast werd nog een knobbeltje bij de rugvin van het dier verwijderd, voor het dier weer het water in mocht en terug werd gegeven aan zijn dankbare eigenaar.

50 minuten

De vis is inmiddels volledig hersteld van de 50 minuten durende operatie. Het dier zou zonder behandeling zijn overleden. “Ik had nog nooit zo’n ingreep uitgevoerd bij een goudvis, maar wel bij een duurdere vis, zoals een karper”, vertelt ze. “De ingreep is vrij eenvoudig, maar het toedienen van de verdoving is lastig. Het probleem was dat de vis niet kon poepen, waardoor het zonder ingreep zou zijn overleden.”

Lees ook: Veearts redt goudvis van dood door hersentumor te verwijderen

De arts moest eerst een zorgvuldig afgemeten verdovend middel in het water van de vis doen. Het dier werd vervolgens uit het water verwijderd op een waterdicht laken voor er verdoofd water in zijn mond werd aangebracht. Vervolgens werd een hartslagmeter in mini-formaat gebruikt om te kijken of de vis voldoende verdoofd was. Daarna werden de knobbeltjes verwijderd met een mini-scalpel.

10 jaar

Op het moment van de operatie was de goudvis 2 jaar en 10 maanden oud. Goudvissen kunnen tot 10 jaar oud worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man redt leven goudvis via dure operatie
Sluiten