Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 2 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Kanker vaak veroorzaakt door stomme pech’

Kanker wordt vaak veroorzaakt door “stomme pech” en niet door omgevingsfactoren of slechte genen. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers donderdag naar buiten gebracht.

Vormen

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Johns Hopkins University en gebaseerd op een statistiekmodel dat veel vormen van kanker bevat. In het model ontbreken echter borstkanker, de meest voorkomende vorm bij vrouwen, en prostaatkanker, de meest voorkomende vorm bij mannen na huidkanker.

Bij de vormen die wel zijn onderzocht kon ongeveer tweederde worden verklaard door een willekeurige mutatie in de genen, die tumoren stimuleren te groeien. De eenderde die overbleef, kon deels worden verklaard door omgevingsfactoren of erfelijke factoren.

Stomme pech

“Deze studie toont aan dat je verhoogd risico op kanker loopt door te roken of andere slechte leefgewoonten. Toch blijken veel vormen van kanker te worden verklaard door stomme pech, door een willekeurige mutatie in de genen. Levensstijl en erfelijke factoren spelen daarin geen rol”, aldus Bert Vogelstein, auteur van het onderzoek.

Lees ook: Jaarlijks krijgen 18.600 Nederlanders kanker door roken

Hij voegde eraan toe dat mensen die hun hele leven roken, maar geen kanker krijgen, dat niet te danken hebben aan “goede genen”. “De waarheid is dat zij simpelweg geluk hebben gehad.”

Onderzoekers weten al lang dat kanker kan ontstaan doordat cellen willekeurige fouten maken, bekend onder de term ‘mutaties’. Dit onderzoek is echter een eerste poging te vergelijken hoeveel vormen van kanker door dit proces ontstaan en hoe dat in verhouding staat tot kankervormen die ontstaan door omgevingsfactoren of de familiegeschiedenis.

Vroege opsporing

Volgens dit onderzoek konden 22 vormen worden toegeschreven aan willekeurige mutaties. De andere negen ontstaan niet enkel door “stomme pech”, maar door een combinatie hiervan met erfelijke factoren of omgevingsfactoren. Onder deze negen vormen vallen onder meer long- en huidkanker.

Lees ook: Puur door overgewicht jaarlijks 5000 nieuwe kankergevallen

De bevindingen betekenen dat de nadruk nog meer moet komen te liggen op het vroegtijdig opsporen van kanker en op onderzoek naar het eerder ontdekken van willekeurige mutaties. “Onze levensstijl en gewoonten veranderen kan enorm helpen bij het voorkomen van bepaalde vormen van kanker, maar bij veel andere vormen is dat niet het geval”, concludeert Cristian Tomasetti.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kanker vaak veroorzaakt door stomme pech’
Sluiten