Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Good vibes 29 jan 2015

Jongste in het gezin is het grappigst

Broers en zussen kunnen niet altijd even goed door één deur. De een vindt de ander niet grappig en ongeorganiseerd, terwijl de ander diegene weer als onverantwoordelijk beschouwt. Brits onderzoek biedt nu voor eens en voor altijd uitkomst.

Verantwoordelijk versus grappig

Uit het onderzoek blijkt dat het oudste kind in het gezin meer verantwoordelijkheid voelt. De jongste blijkt het grappigst te zijn.

Volgens de studie bestaat er verschillen in persoonlijkheid tussen eerst- en laatstgeborenen. “Het vergelijken van de eerst- en laatstgeborene in Britse families met meer dan één kind (86% van de populatie), laat een duidelijk verschil zien in persoonlijkheidskenmerken”, zo staat in de studie.

Verschillen

Verder staat er: “Het grootste verschil is het verantwoordelijkheidsgvoel. De meeste (54%) eerstgeborenen stellen dat ze meer verantwoordelijk zijn dan hun jongere broertje of zusje, vergeleken met 31% van de laatstgeborenen. De laatstgeborene beoordeelt zichzelf weer vaker als grappiger (46% tegenover 36% van de laatstgeborenen), gemakkelijk in de omgang en relaxt.”

Mogelijk hebben de gevonden verschillen te maken met het verschil in leeftijd. “Maar er zijn ongetwijfeld ook familiekrachten die meespelen – de ouderlijke aandacht verschuift al snel naar nieuwkomers, en eerstgeborenen moeten eerder zelf leren hun eigen broek op te houden. Dat oudere broers en zussen zich meer georganiseerd voelen en oordelen dat ze beter in staat zijn hun eigen leven prioriteit te geven, vormen daarvoor bewijzen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongste in het gezin is het grappigst
Sluiten