Rutger de Quay
Rutger de Quay Good vibes 24 jan 2015 / 11:30 uur

De maatregelen van de ECB uitgelegd met lego

Sinds het bekend werd dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldpers aan gaat zetten om zo de Europese economie te stimuleren, is er veel onduidelijkheid. Economen buitelen op internet en in de pers over elkaar heen, waarbij de tegenstrijdige meningen zich ophopen. Is deze maatregel goed voor Europa?

Voor- en tegenstanders

Ja, zeggen voorstanders: door de investeringen durven zullen banken en kredietinstanties weer geld durven te lenen aan particulieren en bedrijven waardoor de werkloosheid kan dalen. Nee, zeggen tegenstanders: het geld is slechts een zeepbel en bovendien staat heel Europa (tot een bepaald bedrag per land) garant, ook voor landen waar het financieel minder gaat.

DasKapital liet het econoom Robin Fransman simpel uitleggen… met lego. Maar ondanks het kinderlijke beeld legt de econoom wel feilloos uit hoe het precies in elkaar steekt. Kijk hieronder zelf en begrijp waar iedereen nou in zulke moeilijke termen over praat.

https://www.youtube.com/watch?v=i42qFW7xrDU

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De maatregelen van de ECB uitgelegd met lego
Sluiten