Alex Ringeling
Alex Ringeling Good vibes 29 jan 2015 / 18:00 uur

‘Bier goed tegen Alzheimer en Parkinson’

Goed nieuws uit de wetenschapswereld! Althans, voor de bierdrinkers onder u. Bier zou mogelijk bescherming bieden tegen Alzheimer en Parkinson. Dit stellen Chinese onderzoekers die de stof xanthohumol onderzochten.

Hop

Deze stof zit vooral in bier met een hoog percentage aan hop, zoals Belgische speciaalbieren. Xanthohumol is al vaker onderwerp van onderzoek geweest in verband met gezondheidsvoordelen. Hieruit kwam al naar voren dat de stof het lichaam beschermt tegen tumorcellen. Het gehalte dat aanwezig is in bier is echter helaas te laag om kanker tegen te gaan.

Lees ook: Man traint konijn om hem bier te brengen in karretje

Enzymen

Bij het nu naar buiten gebrachte onderzoek is aangetoond dat xanthohumol Nrf2-enzymen activeert. Dit is een eiwit dat de cellen in de hersenen beschermt tegen oxidatieve stress en neurotoxiciteit. Deze stress op celniveau zou in verband staan met het ontstaan van Alzheimer of Parkinson.

Het lijkt vooralsnog echter geen goed idee om ongebreideld bier te gaan drinken. Een teveel aan alcohol zorgt namelijk ook voor oxidatieve stress. Dat zorgt er dan weer voor dat de gunstige effecten van xanthohumol teniet worden gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Bier goed tegen Alzheimer en Parkinson’
Sluiten