Jeroen Welling
Jeroen Welling Good vibes 9 jan 2015

Belg reist 8000km voor Facebook-vriendsuggestie

Hoe ver zou je gaan om een nieuwe vriend te maken? Dat is iets dat Vincent van Rossem (24) zich niet meer hoeft af te vragen. De Belgische student reisde 8000 kilometer naar Austin in de Amerikaanse staat Texas om een onbekende tot een nieuwe vriend te maken.

Facebook

Het begon met Facebook. Vincent zag dat het sociale netwerk hem een vriend aanraadde met wie hij slechts één kennis deelde. Na het bekijken van de publieke foto’s van de suggestie, een Amerikaan die Neal D. Retke (49) heet, vermoedde Vincent dat Facebook het wel eens bij het rechte eind kon hebben en voegde hij Neal toe als vriend.

“Facebook zei dat we vrienden moesten worden, en dat klonk vrij absurd”, vertelt Vincent aan de Daily Mail. “Maar hij fascineerde me, met zijn lange baard en ongebruikelijke uiterlijk. Hij deed kunstoptredens en schildert mythische wezens en vreemde beesten. Dat maakte me alleen nog maar meer geïnteresseerd in hem.”

Opzoeken

Maar Neal reageerde niet op Vincent’s vriendschapsverzoek. Vincent liet zich echter niet uit het veld slaan en kwam met een nieuw idee: ik zoek hem gewoon op! "Tegenwoordig kan je vrienden worden met iedereen door op een button te klikken. Ik wilde dat terugbrengen naar de echte wereld", verklaart Vincent.

Aangekomen in Austin blijkt dat echter nog niet zo makkelijk. Vincent en zijn vriend Bran van Bree (27) maken t-shirts met daarop ‘Neal D. Retke for president’, hangen posters door de hele stad en vragen voorbijgangers of ze de bebaarde man kennen. "We dachten eerst dat onze kans om hem te vinden heel klein zou zijn. Maar toen begonnen we plekken in Austin te bezoeken waarvan we wisten dat hij er graag kwam – en uiteindelijk vonden we iemand die hem kende."

Vrienden

Het duurt een week, maar dan hebben ze beet. Ze treffen Neal D. Retke op een boeksigneersessie. Wonder boven wonder heeft Facebook het bij het juiste eind en klikt het direct tussen de Belgische student en de Amerikaanse kunstenaar. "We waren een beetje nerveus toen we hem zagen, maar zodra we ons verhaal uitlegden moest ie lachen. ‘Nou, je hebt me gevonden’, zei hij."

Vincent en Neal brengen drie leuke weken met elkaar door. "We hadden een hoop lol met Neal en ik beschouw hem als een echte vriend. We hebben nog steeds contact via Facebook en hij komt ons misschien opzoeken in België, volgende zomer", vertelt Vincent.

Vincent en Bree maakten een korte documentaire over hun avontuur.

Neal D Retke For President! from The Same Page on Vimeo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Belg reist 8000km voor Facebook-vriendsuggestie
Sluiten