20 procent heffing Amerika / Trump: wat houdt het in en hoe reageert Europa?
President Donald Trump heeft een importheffing van 20 procent op producten uit de Europese Unie aangekondigd. Hij vindt dat zijn Amerika is ‘beroofd’ door andere landen. Wat houdt de heffing in en hoe wordt er gereageerd?
De importheffing gaat op 9 april in. Eind februari dreigde Trump al met zijn maatregel. Hij maakte naast de heffing van 20 procent ‘voor Europa’ ook bekend dat producten uit China te maken krijgen met een importheffing van 34 procent. Import uit Japan wordt aan de Amerikaanse grens met 24 procent belast. De Amerikaanse president kondigde ook een basisheffing van 10 procent aan op producten uit landen die geen specifiek tarief opgelegd krijgen.
Trump voert geen importheffingen in op olie, gas en geraffineerde producten uit het buitenland, meldt het Witte Huis.
Heffing omdat ‘landen rijk werden ten koste van Amerika’
Donald Trump beschuldigde andere landen ervan de VS te hebben „geplunderd”, „beroofd” en „verkracht”. Zo zouden ze rijk geworden zijn ten koste van Amerikanen. Hij beloofde de Amerikaanse industrie razendsnel op te bouwen en handelsbarrières van andere landen af te breken met de nieuwe importheffingen. „Dit wordt de gouden eeuw van Amerika”, zei Trump gisteravond. Dankzij de heffing stelt hij zijn toehoorders biljoenen aan belastinginkomsten in het vooruitzicht.
Reactie Europa en grote klap door heffing verwacht
De Europese Unie bereidt een pakket tegenmaatregelen voor op de nieuwe Amerikaanse heffing, als verdere onderhandelingen met Washington niets opleveren. Dat zegt Ursula von der Leyen vanochtend. De aangekondigde tarieven van Amerika zijn volgens de voorzitter van de Europese Commissie „een grote klap voor de wereldeconomie”.
„We zijn al bezig met het afronden van het eerste pakket tegenmaatregelen als reactie op de tarieven op staal”, zei Von der Leyen. „We bereiden ons nu voor op verdere tegenmaatregelen om onze belangen en onze bedrijven te beschermen als de onderhandelingen mislukken.”
Von der Leyen zegt tegelijkertijd dat het mondiale handelssysteem „ernstige tekortkomingen” heeft. „Ik ben het eens met president Trump dat anderen oneerlijk profiteren van de huidige regels”, zegt ze. Daarom is ze bereid om het „wereldwijde handelssysteem geschikt te maken voor de realiteit van de wereldeconomie. Maar ik wil ook duidelijk zijn: tarieven als eerste en laatste redmiddel lossen het probleem niet op.”
Voorbeeld: wijn en andere drank uit Frankrijk
Een voorbeeld van het gevolg van de heffing van Trump, is drank uit Frankrijk. Het land exporteerde vorig jaar nog voor 3,8 miljard euro aan wijn en sterke drank naar Amerika. De Franse president Emmanuel Macron gaat vanmiddag praten met bedrijfssectoren die worden geraakt door de nieuwe importheffingen van 20 procent.
Zo zullen de heffingen gaan gelden voor wijn, champagne, cognac en andere alcoholische dranken uit Frankrijk. De brancheorganisatie voor exporteurs van wijn en sterke drank Fédération des Exportateurs de Vins et Spiritueux de France (FEVS) vreest dat door de heffingen de verkoop in de Verenigde Staten met minstens 20 procent daalt. FEVS-voorzitter Gabriel Picard zegt dat de „kolossale” heffingen een zeer significante impact zullen hebben op de Amerikaanse verkoop en ook op de Amerikaanse consument.
‘Nederlandse banen op het spel’
Nederlandse Europarlementariërs willen dat de Europese Unie terugslaat tegen de nieuwe aangekondigde heffing van de Verenigde Staten. „Europa gaat geraakt worden, maar we moeten niet bang in een hoekje gaan zitten”, zegt D66’er Gerben-Jan Gerbrandy.
Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel, PVV) vindt de nieuwe Amerikaanse importtarieven „heel slecht nieuws” voor Nederland en Europa. De Verenigde Staten zijn buiten de EU de belangrijkste handelspartner van Nederland en „er staan dus veel banen op het spel”, aldus de bewindsvrouw vanmorgen.
Nederlanders Europees kampioen zitten, wat is het effect van even wandelen tijdens je werk?
Tripje met een ETA naar Engeland? Hier moet je vanaf nu aan voldoen als je er naartoe gaat