Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 11 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Verenigde Staten verdedigen Israël na beschuldigingen genocide

De Verenigde Staten verdedigen Israël na beschuldigingen van genocide door Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. De beschuldigingen zijn ongegrond, aldus Witte Huis-zegsman John Kirby.

Zuid-Afrika heeft een zaak aangespannen omdat het vindt dat Israël het Genocideverdrag schendt in de oorlog tegen Hamas. Beide landen hebben dat VN-verdrag erkend. Volgens Zuid-Afrika rechtvaardigt geen enkel geweld de aanvallen van Israël op de Gazastrook. De juridische vertegenwoordiger van Zuid-Afrika wil dat het hof Israël beveelt onmiddellijk zijn militaire operaties op te schorten.

De Israëlische vertegenwoordiger komt vrijdag in Den Haag aan het woord. Israël stelt dat het genocide juist bestrijdt en het recht heeft zichzelf te beschermen tegen Hamas. Het ICJ wil over enkele weken een besluit nemen over het Zuid-Afrikaanse verzoek om de Israëlische militaire operatie op te schorten. Het kan jaren duren voordat het hof met een oordeel komt over de beschuldiging van genocide.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties