Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 1 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

Hooggerechtshof Israël schrapt controversiële hervorming Netanyahu

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de controversiële hervorming tegengehouden waarmee de regering van premier Benjamin Netanyahu de juridische inspraak van dat orgaan wilde inperken. Met de uitspraak herstelt het hof een clausule waarmee het overheidsbeslissingen ongrondwettelijk kan verklaren.

In juli keurde het Israëlische parlement een wetsvoorstel van premier Benjamin Netanyahu goed om de zogenoemde ‘redelijkheidsclausule’ te schrappen. Op die manier werd de macht van het Hooggerechtshof fors ingeperkt als het ging om overheidsbeleid.

Van de vijftien hoge rechters oordeelden er maandag acht voor het nietig verklaren van de wet. Die „brengt ernstige en ongekende schade toe aan de kernwaarden van de staat Israël als democratische staat”, lieten ze in een mededeling weten.

Reactie Likoed

De Likoed-partij van Netanyahu laat in een reactie weten dat het vonnis van het Hooggerechtshof „ingaat tegen de wil van het volk, zeker in oorlogstijd”. De Israëlische minister van Justitie, Yariv Levin, vindt dat het hof „zich alle bevoegdheden toe-eigent in een democratisch regime waar de macht op gebalanceerde manier verdeeld is”.

Een prodemocratische ngo voor goed bestuur in Israël prijst het vonnis juist en spreekt van „een historische dag”. De uitspraak is volgens de organisatie bewijs „dat het fort standhoudt”.

Protestacties

Vorig jaar werd er in Israël hevig geprotesteerd tegen de hervormingen. Daarbij kwamen meermaals meer dan 100.000 mensen op straat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties