Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 8 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Franse premier Borne stapt op voor herschikking kabinet

De Franse premier Élisabeth Borne heeft haar ontslag aangeboden aan president Emmanuel Macron. Waarnemers verwachtten al een herschikking van het kabinet en meldden dat haar ontslag in de lucht hing. Macron dankt Borne op X voor haar inzet de afgelopen twee jaar.

De 62-jarige Borne bekleedde haar post sinds 2022 en was na Édith Cresson begin jaren 90 de tweede vrouwelijke premier van Frankrijk. Het is nog niet bekend wie Borne opvolgt. Volgens geruchten zou dat weleens Gabriel Attal kunnen worden, de huidige minister van Onderwijs. Hij zou met zijn 34 jaar de jongste premier ooit zijn en bovendien de eerste homoseksuele persoon op die positie. Tot iemand is aangewezen neemt Borne de taken van de premier nog waar.

Franse waarnemers stellen dat een herschikking van het kabinet cruciaal is voor de komende drie regeringsjaren van Macron. Hij kreeg in 2022 een tweede termijn, maar heeft daarna veel kritiek gekregen op bijvoorbeeld het verhogen van de pensioenleeftijd en een nieuwe immigratiewet. Met een nieuwe kabinetsploeg zou meer draagvlak kunnen worden gecreëerd onder de ontevreden bevolking.

Compromissen

In Frankrijk zet de president het beleid uit, de premier staat aan het hoofd van het kabinet en ziet toe op de uitvoering van dat beleid. Maar Macrons regering heeft geen meerderheid meer in het parlement en moet steeds compromissen sluiten met andere partijen. Dat maakt het werk van de premier lastiger.

De partij van Macron staat er ook in de peilingen niet goed voor. De uiterst rechtse Rassemblement National van Marine le Pen lijkt flink te gaan groeien bij de Europese verkiezingen van komende juni. De nieuwe kabinetsploeg moet die opkomst zien te stuiten.

Wie de opvolger van Borne wordt zou ook belangrijk kunnen zijn voor de presidentsverkiezingen van 2027. Macron mag dan niet meer meedoen en het is onduidelijk wie namens zijn partij de kandidaat moet worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties