Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 23 sep 2023
Leestijd: 1 minuut

Enorme boete en celstraf voor Spaanse familie die miljoenen kuub water uit natuurgebied tapte

Een Spaanse landbouwersfamilie is veroordeeld tot gevangenisstraffen van meer dan drie jaar. Dat hangt hen boven het hoofd wegens het illegaal onttrekken van water aan een natuurgebied in de Spaanse regio Andalusië.

Het gaat om vier broers en een zus. Ook moeten ze een schadevergoeding van miljoenen euro’s betalen.

Milieumisdaden Spaanse familie

De broers en zussen werden schuldig bevonden aan het onttrekken van 40 miljoen kubieke liter water. Dat gebruikten ze voor hun ranch tussen 2008 en 2013. Ze tapten twee keer zoveel als was toegestaan, waardoor de grondwaterreserves in „slechte staat” achterbleven. Permanente lagunes zijn nu  seizoensgebonden geworden door het lagere waterpeil.

De boeren werden schuldig bevonden aan milieumisdaden en het veroorzaken van schade door het „systematisch en op grote schaal onttrekken” van water dat het nationale park Doñana voedt. Het natuurgebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Waterschaarste en politieke debatten

Als het vonnis door een hogere rechtbank wordt bevestigd, zou het de eerste uitspraak zijn die een gevangenisstraf oplegt voor het illegaal aftappen van water uit Doñana. Het gebied is een symbool geworden van de toenemende waterschaarste in Spanje en dat leidt tot felle politieke debatten, aldus de krant El Pais.

De beklaagden, die sinds de jaren 90 al meer dan een dozijn boetes hebben gekregen voor watergerelateerde problemen, moeten ook 2 miljoen euro schadevergoeding betalen aan het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor het lokale waterbeheer. Ze mogen twee jaar lang geen gewassen verbouwen.

Natuurgebied Doñana

Het Spaanse natuurgebied is de thuisbasis van vijf bedreigde vogelsoorten. Ook heeft het park het moeilijk door aanhoudende droogte en wordt het bedreigd door intensieve landbouw in het gebied.

Verslaggever live op Spaanse tv betast: ‘Laat me met deze idioot praten’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties