Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 9 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Marokko getroffen door zware aardbeving, steunbetuigingen komen van alle kanten: ‘Klaar om te helpen’

Marokko is gisteravond getroffen door een zware aardbeving met veel doden tot gevolg. Bekende Nederlanders zoeken deze ochtend contact met hun familie in het land, er wordt stilgestaan bij de ramp en er wordt hulp aangeboden.

Zo meldt schrijver Abdelkader Benali dat er „voor zover bekend geen familie getroffen is”. De beving werd „gevoeld in Casablanca”, zegt hij.

Dodental na aardbeving

Het dodental na de zware aardbeving in Marokko is opgelopen naar 1037, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken van het getroffen land. Er vielen volgens de laatste telling 1204 gewonden. Het ministerie meldt 721 gewonden in kritieke toestand.

Nederland is overigens bereid om hulp te geven aan Marokko, laten minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten. Er is echter nog geen officieel hulpverzoek van de Marokkaanse regering binnengekomen.

Getroffen gebied Marokko

De getroffen provincies zijn al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua en Taroudant. Op meerdere plekken zijn gebouwen ingestort of beschadigd. Ook brachten mensen de nacht buiten door.

Schrijver Mano Bouzamour laat weten dat zijn moeder en twee broers momenteel in Marrakech zijn: „Zij zijn oke, net als goede vrienden die daar wonen.”

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb leeft mee met de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. „Mijn diepste medeleven aan de slachtoffers van dit natuurgeweld”, schrijft de burgervader, die geboren is in Marokko, in een verklaring.

‘Ik wens Marokko veel sterkte’

De beving vond gisteren voor middernacht lokale tijd plaats bij de plaats Ighil in de Hoge Atlas. Het epicentrum van de beving met een kracht van 7.2 lag ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech.

Schrijfster Nadia Zerouali, recent bekroond met het Gouden Kookboek, laat weten dat „gelukkig iedereen veilig is gebleven. Mijn ouders zijn gelukkig veilig in het noorden. Ik wens heel Marokko veel sterkte.”

Badr Hari

Badr Hari en andere kickboksers met Marokkaanse roots zullen vanavond stilstaan bij de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. De kickbokser komt vanavond in Parijs in actie tegen de Brit James McSweeney. Hij en zijn collega’s werden vanochtend wakker met het nieuws over de aardbeving.

„We gaan vanavond zeker stilstaan bij dit verschrikkelijke nieuws. We gaan ervan uit dat iedereen vanavond wel de ring in gaat, maar het verdriet en de zorgen zijn groot”, aldus een woordvoerster van de organisatie Glory. „Zeker omdat het lastig is om mensen daar te bereiken.”

‘U bent in onze gedachten’

Op sociale media stromen de steunbetuigingen binnen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima delen via X een verklaring: „U bent in onze gedachten.”

Slachtoffers onder het puin

Er wordt nog gezocht naar slachtoffers onder het puin. Een lokale functionaris zei eerder dat de meeste doden waren gevallen in bergachtige gebieden die lastig te bereiken zijn.

VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz geeft in Op1 haar ‘eerste grote interview’, met gemengde reacties tot gevolg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties