Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 24 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Twitter krijgt nieuwe naam, neemt afscheid van vogeltje en daar is men niet blij mee: ‘Dit wordt de nekslag’

Sinds Elon Musk de scepter zwaait over Twitter, wordt de ene na de andere verandering er pijlsnel doorheen gedrukt. Laatste wapenfeit: Twitter heet binnenkort geen Twitter meer, maar X en het kenmerkende vogeltje wordt eruit gebonjourd.

Musk nam het platform in oktober over voor 44 miljard dollar. Vlak na de aankoop van het bedrijf ontsloeg topman Musk grofweg de helft van al het personeel. Ook was er onder andere veel ophef over de betaling voor blauwe vinkjes.

Twitter wordt X

Het officiële account van het bedrijf op de eigen dienst heet inmiddels al X en die letter wordt ook op de gevel van het hoofdkantoor in San Francisco geprojecteerd. Topvrouw Linda Yaccarino zei afgelopen nacht al in een reeks tweets dat „X, draaiend op kunstmatige intelligentie, ons zal verbinden op manieren die we ons nu pas beginnen voor te stellen”.

Volgens Yaccarino is X „de toekomst van onbeperkte interactiviteit”. Ze noemt onder meer audio, video, een berichtendienst, betalingen en bankieren. Daarmee wordt X „een wereldwijde marktplaats voor ideeën, goederen, diensten en kansen”, aldus de topvrouw die begin vorige maand aantrad. „Er is geen grens aan deze verandering. X wordt het platform dat, nou ja, alles kan leveren.” Kortom: dit betekent het voor jou.

Tesla-topman Musk had het platform al onder een nieuw bedrijf ondergebracht met de naam X. Musk was eerder mede-oprichter van betalingsdienst X.com, die later in PayPal opging. Ook is de letter te vinden in de naam van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX en luistert een van de modellen van zijn autobedrijf Tesla naar de naam Model X.

Na de overname van het platform gaf Musk aan dat hij via de berichtendienst een ‘alles-app’ met de naam X wilde beginnen. Zo’n app moet zoveel mogelijkheden bieden dat gebruikers nauwelijks meer buiten die app hoeven te komen om dingen te regelen. Zaterdag gaf Musk plotseling aan dat hij binnen enkele dagen van de naam en het bekende blauwe logo met het silhouet van een vogel af wilde, als er een goed logo werd gevonden.

Twitteraars niet blij met naamsverandering

Musk heeft zich de afgelopen maanden al niet populair gemaakt bij twitteraars en dit helpt zeker niet mee. „Twitter is ruw ontzield”, klinkt er bijvoorbeeld „Dit wordt de nekslag.” Een ander klaagt: „Hij werkt een mooi medium het graf in.” Sommigen laten weten er nu echt klaar mee te zijn. „Mijn laatste tweet voordat X een ding wordt. Vaarwel.”

Voor sommige mensen is het heel simpel: ze negeren die nieuwe naam gewooon.

Concurrentiestrijd wordt heviger in Ik Ga Op Reis en Neem Mee: blauw oog voor kandidaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.