Raymon Mens
Raymon Mens Buitenland 3 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Stakers houden Disneyland Paris in hun greep: ‘Shows afgelast, grimmige sfeer’

De poppen zijn aan het dansen in Disneyland Paris. Medewerkers van het resort, gelegen in het Franse plaatsje Chessy, zijn in staking. Waar het in mei met een kleine staking begon, worden de protesten steeds groter en is het park dat zich normaal laat voorstaan op zorgeloze magie genoodzaakt shows af te gelasten.

Op social media geplaatste beelden tonen dat vandaag een grimmige sfeer ontstond toen stakers van het hoofdpark naar de Walt Disney Studio’s wilden lopen. Beveiligers probeerden dat te voorkomen, waardoor er flink werd geduwd en getrokken. Inmiddels zijn er alweer nieuwe stakingen aangekondigd. Wie een bezoek aan het Franse resort heeft gepland, kan bij wijze van uitzondering kosteloos omboeken.

Stakers Disneyland Paris eisen vier dingen

Vakbond CGT spreekt van historische stakingen waarbij duizenden werknemers meedoen. Ook de vakbonden CFTC en UNSA sloten zich aan bij het protest. De werknemers eisen een maandelijkse netto salarisverhoging van 200 euro, dubbel salaris voor werk op zondag, en een verdubbeling van de kilometerheffing. Tot slot willen ze een einde aan de flexibele diensten waarvan de lengte dagelijks varieert.

Niet alleen de zogenoemde cast members die in het entertainment werken doen mee. De vakbonden laten aan persbureau AFP weten dat ook medewerkers in het onderhoud, de catering, operators en de beveiliging zich aansluiten.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Nieuwe stakingen op 6 juni aangekondigd

De directie van het resort had medewerkers eerder al een voorstel gedaan. Disney beloofde een bonus van 125 euro netto, de mogelijkheid om vrije dagen te laten verzilveren en de optie om de eindejaarspremie eerder op te nemen. De bonden gaan hier niet mee akkoord en hebben nieuwe stakingen aangekondigd op 6 juni. Dit zal waarschijnlijk opnieuw leiden tot afgelaste shows, attracties die later openen of eerder sluiten en afgesloten paden tijdens de stakingen.

Disneyland Paris: van zorgenkind tot bijna magisch superheldenparadijs

Op de website van het resort is geen actuele informatie over de impact van de stakingen te vinden. Vandaag ontvingen bezoekers van het park wel een melding in de app met daarin excuses voor het ongemak. Volgens Franse media kunnen bezoekers boekingen bij wijze van uitzondering wijzigen of een terugbetaling krijgen.

Acteurs Mocro Maffia op straat nageroepen als Potlood, Adil en oké, ook als rapper ICE

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.