Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 11 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zaden en cassavemeel: zo wisten vier kinderen veertig dagen in de Colombiaanse jungle te overleven

Het is ongelofelijk, maar waar: vier kinderen van 13, 9, 4 en 1 jaar oud wisten na een vliegtuigcrash maar liefst veertig dagen in de Colombiaanse jungle te overleven. Gisteren werden ze teruggevonden. Ondanks uitdroging en de vele insectenbeten maken de kinderen het naar omstandigheden goed.

Dankzij cassavemeel en kennis van de vruchten die in de jungle groeien, lukte het de vier inheemse kinderen van het Witoto-volk om te overleven. Dat vertelde hun oom Fidencio Valencia vannacht aan de vele verslaggevers voor het ziekenhuis in de hoofdstad Bogotá, waar de kinderen nu verblijven om aan te sterken.

„Toen het vliegtuig neerstortte, haalden ze cassavemeel uit het wrak. Daarmee wisten ze te overleven”, aldus Valencia. Toen er geen cassavemeel meer was, zochten ze naar zaden en vruchten in de jungle.

Oogsttijd in Colombiaanse jungle

Volgens Astrid Cáceres, het hoofd van het Colombiaanse Instituut voor Gezinswelzijn, hadden de kinderen veel geluk. Het is namelijk oogsttijd en dus zijn de vruchten die in de jungle groeien nu rijp genoeg om te eten.

Naar omstandigheden gaat het goed met de kinderen, aldus verschillende Colombiaanse media. Wel zijn de kinderen uitgedroogd en zitten ze onder de insectenbeten. Ook wordt nog onderzocht hoe de kinderen er geestelijk aan toe zijn. Naar verwachting blijven ze nog zeker twee weken in het ziekenhuis.

Veertig dagen lang werd er in de dichte jungle van Colombia met man en macht naar de kinderen gezocht nadat ze vermist raakten na een vliegtuigcrash. Ze waren samen met hun moeder onderweg naar San José del Guaviare toen het vleigtuigje neerstortte boven het Amazonegebied. De moeder van de vier kinderen overleefde de crash niet, evenals de piloot en een andere passagier.

Grote zoekactie naar vermiste kinderen

Pas na twee weken lukte het om de plaats van het ongeluk te bereiken. Daar vonden de hulpdiensten alleen de lichamen van de drie volwassenen. Er werd een grote zoekactie opgezet om de kinderen op te sporen.

Ruim een maand werd er naar ze gezocht. Reddingswerkers passeerden tijdens die zoektocht zelfs een paar keer de schuilplaats van de kinderen, maar omdat ze erg zwak waren, konden de vier niet laten merken waar ze zaten. „Hun kracht was alleen genoeg om te ademen of een kleine vrucht te pakken om zichzelf te voeden of om een druppel water te drinken”, aldus generaal Pedro Sanchez, die de leiding over de zoektocht had. Uiteindelijk werden ze gevonden door militairen en brandweerlieden.

Bijna 11.000 adressen zonder stroom in Vlaardingen, crisisteam bijeen vanwege hitte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.