Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Italianen dreigen pasta te boycotten vanwege gestegen prijzen

Italianen die pasta in de schappen van de supermarkt laten liggen. Dat is nogal wat. Maar door de flink gestegen prijs van het nationale gerecht van Italië, roepen consumentenorganisaties Italianen op om pasta een week lang te boycotten.

Voor de meeste Italianen is een bordje fusilli of spaghetti dagelijkse kost, maar de afgelopen jaren moeten ze daar steeds meer voor betalen. Waar een kilo pasta vorig jaar nog zo’n 1,84 euro kostte, moeten ze nu zeker 2,13 euro neerleggen voor dit geliefde product.

Boycot moet pasta goedkoper maken

Consumentenorganisatie Assoutenti is boos over de gestegen pastaprijzen en roept daarom alle Italianen op om vanaf vandaag geen pasta meer te kopen. Door het in de schappen te laten liggen moet de prijs omlaag gaan, denkt de organisatie.

Ook wil de organisatie met de boycot een statement maken richting de Italiaanse regering. Die hield vorige maand een crisisberaad over de hoge pastaprijzen, maar besloot niet in te grijpen. Verwacht werd dat de prijzen vanzelf weer zouden dalen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Door de oorlog in Oekraïne steeg de prijs van tarwe, het hoofdingrediënt van pasta, tot een recordhoogte. Hoewel de laatste maanden de prijs van tarwe gedaald is, is dat nog niet terug te zien in de prijs die Italianen moeten betalen.

Producenten beschuldigd van winstbejag

Producenten worden beschuldigd van winstbejag en hebzucht, maar fabrikanten geven aan dat de pasta die nu in de schappen ligt, geproduceerd is toen de kosten nog hoog waren. Daarom zijn volgens hen ook de prijzen nog steeds hoog.

Uiteindelijk moet de pastaprijs dus ook weer dalen, maar daar wil de consumentenorganisatie niet op wachten. Assoutenti vindt namelijk dat dat de hoge prijzen ‘absoluut niet in verhouding staan tot de productiekosten’.

Gemiddeld eten Italianen 23 kilo pasta per jaar. Daarmee zijn ze de grootste pasta-eters van heel Europa. Tegelijkertijd is en blijft pasta een relatief goedkoop product, waardoor velen betwijfelen of mensen hun bordje pasta daad werkelijk zullen overslaan.

Tijd dringt voor passagiers van onderzeeër Titan, zuurstof na 96 uur op

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.