Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 8 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Frankrijk in shock na aanval op kinderen in Annecy: ‘Volstrekt laffe aanval’

Er gaat een schokgolf door Frankrijk nadat een man vandaag in een park in het centrum van Annecy meerdere kinderen met een mes aanviel. Zes mensen raakten gewond, onder wie vier kinderen. De Franse president Emmanuel Macron heeft geschokt gereageerd en noemt het een ‘volstrekt laffe aanval’.

Het drama speelde zich af op een speelplaats in het park. Rond 09.45 uur viel een man daar meerdere kinderen aan met een mes. Twee kinderen en een volwassene verkeren volgens Franse media in levensgevaar. Eén kind is naar een ziekenhuis in het 30 kilometer noordelijker gelegen Genève gevlogen. De kinderen die gewond raakten zouden zo’n drie jaar oud zijn. Ook melden Franse media dat nog eens tientallen kinderen die in het park aanwezig waren in diepe shock zijn geraakt. De politie was binnen vier minuten nadat alarm geslagen ter plaatse. Agenten wisten de man snel te overmeesteren.

Let op: de onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Natie in shock na drama Annecy

Er wordt geschokt gereageerd op het drama in Annecy. „De natie is in shock. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familie”, twitterde president Macron. En ook de minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, heeft gereageerd. In een bericht op Twitter bedankt hij de hulpdiensten voor het snelle ingrijpen. Minister Darmanin en premier Elisabeth Borne reizen later vandaag naar Annecy af.

De dader is vermoedelijk een man uit Syrië, die in Zweden een vluchtelingenstatus heeft. Hij was al sinds 2013 in Zweden, maar heeft desondanks afgelopen november ook in Frankrijk asiel aangevraagd. Die aanvraag werd echter afgewezen, zo meldt de Franse krant Le Dauphiné Liberé. De man was volgens de krant niet bekend bij de politie is legaal naar Frankrijk afgereisd.

‘Dader was verward’

Getuigen melden dat de man in het park nog Engels zou hebben gesproken, maar dat hij een verwarde indruk maakte. Ook zeggen zij dat hij vaker in het park te vinden was en er soms dagenlang op een bankje zat. „We zagen iemand kleine kinderen aanvallen, dat was duidelijk zijn doelwit”, zegt een getuige „Nadat mensen hem probeerden bang te maken, liep hij weg en kwam de politie ertussen. Hij sprak Engels. In het begin dachten we allemaal dat het in scène was gezet, maar door het geschreeuw van mensen beseften we dat het echt was, de man was in de war.”

Meer buitenland-nieuws lees je hier.

Pas op! Expert waarschuwt voor nieuwe gevaarlijke rups

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.