Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 1 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Poison in every puff’: Canada verplicht waarschuwing op elke sigaret

Pakjes sigaretten staan al vol met onsmakelijke foto’s en waarschuwingen voor nare aandoeningen, maar in Canada vindt men dat niet ver genoeg gaan. Als eerste land ter wereld wordt het in Canada verplicht om op iedere sigaret of sigaar een waarschuwing te zetten.

‘Poison in every puff’ (gif in iedere trek) is zo’n tekst die rokers ervan moet weerhouden om er nog eentje op te steken. Ook komen er waarschuwingen voor kanker en schade bij kinderen.

Waarschuwingen over gevaar van roken niet te negeren

De Canadese minister van Volksgezondheid, Carolyn Bennett, kondigde de maatregel op World No Tobacco Day aan. Ook moet er een waarschuwingstekst aan de binnenkant van de verpakking komen te staan. Volgens de minister wordt het op die manier bijna onmogelijk om waarschuwingen over het gevaar van roken te negeren.

Ook moeten de waarschuwingen op sigaretten voorkomen dat jongeren die nog niet begonnen zijn met roken ervan weerhouden worden. Wanneer zij een sigaret van iemand krijgen aangeboden waar een waarschuwingstekst op staat is de kans groter dat ze niet beginnen, denkt de minister.

Op elke sigaret een tekst

De maatregel gaat vanaf 1 augustus 2023 gelden. Vanaf dan wordt de regel in fases ingevoerd, met als doel dat vanaf 30 april 2025 elke sigaret in het land is voorzien van een waarschuwingstekst.

Canada is het eerste land ter wereld waar teksten op sigaretten verplicht worden. In 2000 was het ook het eerste land dat plaatjes en teksten op pakjes verplichtte om mensen bewust te maken van de gevaren van roken.

Donkere sigaretten in Nederland

Overigens wordt ook in Nederland stevig ingezet op een rookvrije generatie in de toekomst. Onlangs kwam gezondheidsinstituut RIVM met een nieuw plan om dit voor elkaar te krijgen. Sigaretten zouden een donkere kleur moet krijgen om rokers af te schrikken. „Er zijn onderzoeken gedaan dat een witte sigaret als veiliger wordt gezien en minder schadelijk, terwijl een donkere sigaret als schadelijker wordt gezien”, zei Reinskje Tolhout, onderzoeker tabak bij het RIVM. Ook wil het RIVM dat suikers en smaakstoffen uit tabak worden gehaald om roken minder aantrekkelijk en verslavend te maken.

Na kletsnat voorjaar loopt neerslagtekort alweer op: ‘Kans op natuurbranden stijgt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.