Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 27 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Miljoenen liters water laten wegpompen omdat telefoon in reservoir is gevallen, Indiase ambtenaar doet het

Twee miljoen liter water laten wegpompen uit een reservoir omdat je telefoon erin is gevallen. Hoe bizar het ook klinkt, een ambtenaar uit India heeft het gedaan. En zonder succes, want de telefoon werkte niet meer door de waterschade.

De ambtenaar, die werkzaam is als voedselinspecteur, is geschorst na zijn actie, schrijft de BBC.

Telefoon viel in reservoir door selfie

Het duurde maar liefst drie dagen om de miljoenen liters water uit het stuwmeer te pompen. En hoe de telefoon in het water belandde? Dat gebeurde nadat de ambtenaar, genaamd Rajesh Vishwas, het toestel had laten vallen terwijl hij een selfie nam. Tegen de tijd dat de mobiele telefoon werd gevonden, zat het apparaat te vol met water om nog te kunnen werken.

Vishwas beweerde dat het toestel gevoelige overheidsgegevens bevatte en dat het teruggehaald moest worden, maar nu wordt hij beschuldigd van misbruik van zijn positie. De Samsung-telefoon ter waarde van bijna 1200 euro viel afgelopen zondag in de Kherkatta-dam, in de centrale Indiase deelstaat Chhattisgarh.

‘Wat’ water laten weglopen

Nadat duikers er niet in slaagden de telefoon te vinden, liet Vishwas een dieselpomp binnen halen. Dat zei hij in een videoverklaring. Vishwas zei dat hij mondeling toestemming had gekregen van een andere ambtenaar om „wat water in een nabijgelegen kanaal” te laten lopen, en voegde eraan toe dat de ambtenaar zei dat dit „in feite ten goede zou komen aan de boeren, die dan meer water zouden hebben.”

De pomp had drie dagen nodig om ongeveer twee miljoen liter water weg te pompen – naar verluidt genoeg om zes vierkante kilometer landbouwgrond te irrigeren. De actie stopte nadat een andere ambtenaar, van de afdeling waterbeheer, arriveerde na een klacht. „Hij is geschorst tot er een onderzoek komt. Water is een essentiële hulpbron en mag niet op deze manier worden verspild”, vertelde Priyanka Shukla, een ambtenaar van het district.

Vishwas heeft ontkend misbruik te maken van zijn positie. Hij zei dat het water dat hij liet weglopen afkomstig was van het overloopgedeelte van de dam en „niet in bruikbare staat” was.

Bijzondere plek op aarde lijkt hersenen minder snel te verouderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.