Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 20 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Dik feest in je ‘achtertuin’: tienduizenden feestgangers op Frans weiland voor illegale rave

In een veld in de Franse plaats Villegongis hebben zich vanochtend zo’n 23.000 mensen verzameld voor een illegale rave. Het lijkt erop dat daar nog eens 10.000 mensen bij komen. Het festival begon donderdag al, maar de autoriteiten kiezen er vooralsnog voor om het feest niet af te breken.

De rave, het bekende Teknival, vindt plaats op een privéterrein aan de rand van een bos. Er staan tentjes en honderden auto’s van mensen die het festival willen bezoeken.

‘Hoop dat het terrein een beetje netjes achtergelaten wordt’

De boer die het land bezit, zegt dat het onmogelijk is om mensen weg te sturen, simpelweg omdat het er te veel zijn. Hij zei tegen de Franse nieuwszender BFMTV vooral te hopen dat het terrein een beetje netjes achtergelaten wordt.

Om te zorgen dat het feest zo veilig mogelijk verloopt, zijn er EHBO’ers en andere hulpverleners op het terrein. Die hebben al 207 mensen behandeld. De politie is ook aanwezig en deelt bekeuringen uit. Er zijn mensen gepakt voor rijden onder invloed van drank of drugs en voor drugsbezit. Vier mensen zijn ernstig gewond geraakt. Een man werd overreden terwijl hij lag te slapen in het hoge gras, een ander is vermoedelijk gebeten door een slang en een derde zou onwel geworden zijn.

Illegale rave

De feestgangers trotseerden het verbod van de plaatselijke prefectuur om de 30ste verjaardag van het gratis festival te vieren. De laatste editie dateert van voor de coronapandemie, uit 2019, waarbij het aantal aanwezigen tussen de 15.000 tot 20.000 personen bedroeg.

Begin deze maand was in België ook een grote illegale rave, al kwamen daar minder mensen op af dan op Teknival in Frankrijk. Ook daar werd besloten om het feest niet af te breken. Er werden zeven Nederlanders aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de organisatie.

Nog meer regenval in Noord-Italië na dodelijke overstromingen: ‘Ergste in een eeuw tijd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.