Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 28 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Mogelijk maximumprijs voor basisproducten in Britse supermarkten

Mogelijk komt er voor sommige producten in Britse supermarkten een maximale prijs. De Britse regering werkt aan een plan om ervoor te zorgen dat supermarkten bepaalde basisproducten zo goedkoop mogelijk aan kunnen bieden. Producten zoals brood en melk zouden hierdoor een stuk goedkoper moeten worden.

Het plan moet helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te bestrijden. Die inflatie zakte in april wel een klein beetje, maar bleef met 8,7 procent nog steeds erg hoog. Vooral de prijzen van voedsel zijn flink gestegen. In maart was voedsel in het Verenigd Koninkrijk al bijna een vijfde duurder dan een jaar eerder en de verwachting is dat dit alleen nog maar toe zal nemen in de komende maanden.

Duur voedsel ‘epicentrum’ van crisis in kosten voor levensonderhoud

Deskundigen waarschuwden eerder al dat de alsmaar stijgende voedselprijzen in het verenigd Koninkrijk weleens de hoge energierekening zouden kunnen inhalen als het ‘epicentrum’ van de crisis in de kosten voor levensonderhoud.

Volgens de Britse zender Sky News gaat het bij het idee voor maximum prijzen voor voedsel om een plan waar supermarkten vrijwillig aan mee kunnen doen en gaat het niet om door de overheid opgelegde prijscontroles. Supermarkten zouden namelijk zelf mogen bepalen welke producten ze goedkoper maken of van welke producten ze de prijs voorlopig bevriezen.

‘Supermarkten niet dwingen’

„Het plan gaat om een constructief gesprek met supermarkten over hoe we samen kunnen werken, met moet geen vorm van dwang zijn”, zei de Britse minister van Volksgezondheid, Steve Barclay eerder tegen de BBC. Ook moet het plan volgens hem bijdragen aan het beschermen van voedselleveranciers.

De plannen voor de vrijwillige maximumprijzen zijn gebaseerd op afspraken in Frankrijk. Daar werden al eerder zulke afspraken gemaakt. De plannen in het Verenigd Koninkrijk staan nog in de kinderschoenen. Bronnen hebben laten weten dat de plannen zich nog in de ‘tekentafelfase’ bevinden.

Droog en zonnig begin van de zomer verwacht, maar écht warm wordt het in juni niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.