Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Ambtenaren doen gruwelijke vondst: man ligt zes jaar lang dood in zijn flat

Schrijnend: het lichaam van een gepensioneerde boekhouder heeft maar liefst zes jaar onopgemerkt in zijn flat gelegen. Al die tijd lijkt niemand zich om hem te hebben bekommerd. Het waren ambtenaren die uiteindelijk de lugubere ontdekking deden.

Dat schrijft The Guardian.

Man ligt sinds 2017 dood in flat

De man, genaamd Robert Alton, zou in 2017 op 70-jarige leeftijd zijn overleden in het Britse Bolton. Zijn ‘skeletresten’ werden pas gevonden nadat huisvestingsfunctionarissen langskwamen voor een gasveiligheidscontrole. Omdat ze maar geen contact met de man kregen, dwongen zij toegang tot het huis af.

De ambtenaren vonden naast het ‘skeletale’ lichaam van Alton ook een stapel ongeopende post van een halve meter hoog, voedsel met een vervaldatum van 2017 en een leesbril die op een tv-gids voor 4 mei 2017 was geplaatst. Dit wijst op zijn overlijden in 2017.

Zijn huisbaas had al die tijd niets door, omdat de huur gewoon bleef binnenkomen in de vorm van huurtoeslag. Opmerkelijk is dat de gemeente de achterstallige gemeentebelastingen gewoon voor lief lijkt te hebben genomen. Schijnbaar vond jarenlang niemand het nodig om verhaal te halen.

Excuses van huisbaas: ‘Hadden meer moeten doen’

Huisbaas Bolton at Home heeft excuses aangeboden en geeft toe dat er „kansen zijn gemist om te zien dat er iets mis was”. Ook zij hebben meerdere malen tevergeefs contact proberen op te nemen met de man. „Het is duidelijk dat de actie die we hebben ondernomen om te begrijpen waarom we geen contact met hem konden opnemen, niet ver genoeg ging. We hadden meer moeten doen om Roberts welzijn te controleren”, laat Bolton at Home weten.

De gemeente van Bolton belooft een intern onderzoek te houden om vast te stellen hoe het kan dat er nooit is opgemerkt dat het mis was. Een politieonderzoek concludeerde dat er geen verdachte omstandigheden waren. Uit een gerechtelijk onderzoek van deze week bleek dat het niet mogelijk was om de doodsoorzaak van Alton nog vast te stellen.

Sociaal isolement

Volgens de krant zijn er meer van zulke onfortuinlijke zaken, waarbij iemands dood lang onopgemerkt blijft, en is sociaal isolement altijd een factor. Metro schreef eerder over een Noorse man die maar liefst negen jaar dood in zijn appartement lag en over een Spaanse vrouw die twee jaar lang dood in haar woning lag.

Solliciteren ouderwets? ‘De werkzoekende moet bewijzen geschikt te zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.