Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 28 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Lugubere rechtszaak: begrafenisondernemer bewaarde lichamen maandenlang

Een lugubere bekentenis in een Amerikaanse strafzaak: begrafenisondernemer Randy Lankford heeft toegegeven dat hij tientallen lichamen maandenlang bewaard heeft. Vaak gebeurde dat in niet-gekoelde ruimtes, waardoor de lichamen in uiteenlopende staat van ontbinding waren.

De politie kwam de 50-jarige begrafenisondernemer uit de stad Jeffersonvile in de Amerikaanse staat Indiana in juli 2022 op het spoor. Er waren meldingen binnengekomen van een sterke geur uit het uitvaartcentrum, waarop de politie besloot een kijkje te nemen.

Lichamen lagen al maanden niet gekoeld in het in het gebouw

In het gebouw werden de lichamen van zeker 31 overleden mensen aangetroffen. Sommigen lagen al maanden niet gekoeld in het pand. Zeker één lichaam lag er al sinds maart van dat jaar. Volgens de autoriteiten waren drie van de vier airconditioners in het gebouw niet in werking.

Van nog eens zeventien mensen werden de gecremeerde stoffelijke resten gevonden. Sommige families die hun overleden geliefden aan Lankford hadden toevertrouwd, hadden niet de échte as toegestuurd gekregen. Pas maanden later kregen zij dat te horen van de politie.

De dochter van een stel bleek zelfs helemaal niet gecremeerd te zijn, terwijl zij al wel een plastic doos met as hadden ontvangen. Het lichaam van de dochter was één van de ontbindende lichamen die nog in het uitvaartcentrum lagen, zo meldt NBC News.

Begrafenisondernemer staat jaren celstraf te wachten

Begrafenisondernemer Randy Lankford werd daarom aangeklaagd voor het niet voltooien van de begrafenisdiensten waarvoor hij betaald werd. Hij heeft bekend schuldig te zijn aan dit strafbare feit.

Lankford staat mogelijk een celstraf van twaalf jaar te wachten, waarvan acht jaar huisarrest. Ook moet hij van de rechter omgerekend bijna 43.000 euro aan schadevergoeding betalen aan 53 gezinnen. De officiële uitspraak is op 23 juni.

Overleden man in koelkast bewaard op cruiseschip

Vorige maand klaagde een Amerikaanse vrouw nog een cruisemaatschappij aan omdat haar man, die tijdens de cruisevakantie was overleden, in een koelkast bewaard werd. Het mortuarium aan boord van het schip was kapot, waardoor de overleden man in een koelkast bewaard moet worden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.