Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 2 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Vrouwen in Iran besmeurd met yoghurt en opgepakt voor niet dragen hoofddoek

In Iran zijn twee vrouwen door een man besmeurd met yoghurt en vervolgens opgepakt omdat ze geen hoofddoek droegen. Het incident doet veel stof opwaaien in het land. Ook de Iraanse president, Ebrahim Raisi, heeft inmiddels gereageerd.

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe een man een winkel inloopt en de twee vrouwen aanspreekt op het niet dragen van een hoofddoek. Er ontstaat een korte woordenwisseling waarna de man een bak yoghurt uit een winkelschap pakt en de inhoud over de twee vrouwen gooit. De winkelier werkt de man vervolgens zijn winkel uit.

https://twitter.com/KianSharifi/status/1642154677880987649

Haar laten zien illegaal in Iran

De man die de yoghurt gooide is opgepakt voor het verstoren van de openbare orde, maar ook de twee vrouwen zijn aangehouden. Volgens de Iraanse autoriteiten gebeurde dat omdat ze hun haar lieten zien en dat is illegaal voor vrouwen in Iran. De winkelier kreeg een waarschuwing omdat hij volgens de autoriteiten de regels over het gebruik van de hijab beter moet naleven, zo meldt de Britse omroep BBC.

Op sociale media doen de beelden behoorlijk wat stof opwaaien. Na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, vorig jaar september, is er fel geprotesteerd in Iran tegen de onderdrukking van vrouwen. Ook zij werd opgepakt vanwege haar hoofddoek. Die zou ze niet correct gedragen hebben.

De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft op de staatstelevisie gereageerd op het incident en benadrukt dat het dragen van een hoofddoek verplicht is in het land. „Als sommige mensen zeggen dat ze er niet in geloven, is het goed om ze te overtuigen. Maar het belangrijkste is dat het wettelijk verplicht is”, zei hij.

Duizenden demonstranten gearresteerd

Na de dood van Mahsa Amini werd er maandenlang geprotesteerd in Iran. Veel mensen gaan de straat op om te demonstreren tegen het Iraanse regime, maar tegen de demonstranten wordt hardhandig opgetreden. Duizenden demonstranten zijn gearresteerd en sinds december zijn er ook vier mensen geëxecuteerd. Volgens Amnesty International worden zelfs kinderen gemarteld.

Het harde optreden van de van de autoriteiten zorgt voor onvrede onder de Iraanse bevolking. De demonstraties gaan niet alleen meer over de hoofddoekplicht, maar over het beleid van de overheid in het algemeen. De autoriteiten blijven echter standvastig. Ook in de afgelopen weken waren ordetroepen massaal aanwezig op straat, nadat er opnieuw werd opgeroepen om te demonstreren.

Nederlandse toeriste in India neergestoken tijdens yoga-retraite: ‘Verdachte kwam terug met mes’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.