Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 22 apr 2023
Leestijd: 1 minuut

Nepinterview met Michael Schumacher verschenen in Duitsland, hoofdredacteur ontslagen

Het Duitse tijdschrift Die Aktuelle heeft excuses aangeboden aan Michael Schumacher en zijn familie. Het blad publiceerde afgelopen week een door Artificial Intelligence (AI) opgesteld ‘interview’ met de Duitse oud-coureur, en dat bleef niet zonder gevolgen.

De hoofdredacteur van het Duitse Die Aktuelle, Anne Hoffmann, is daarvoor ontslagen en de uitgeverij van het weekblad heeft een ontevreden reactie gegeven op de publicatie van het artikel.

‘Had nooit mogen verschijnen’

„Dit smakeloze en misleidende artikel had nooit mogen verschijnen. Het voldoet op geen enkele manier aan de journalistieke standaard die wij – en onze lezers – verwachten van een uitgeverij als Funke”, aldus de directeur van de uitgeverij van het weekblad.

Schumacher liep in 2013 flinke hersenbeschadiging op bij een skiongeluk en heeft zich daarna teruggetrokken uit het openbare leven. Die Aktuelle plaatste een foto van de oud-coureur op de voorpagina met daarbij de tekst: „Het eerste interview.” In kleinere letters stond daaronder: „Het klinkt verraderlijk echt.” Deze kleine disclaimer was echter niet genoeg om te voorkomen dat de familie van Schumacher juridische stappen gaat ondernemen.

https://twitter.com/duivestein/status/1648612008613277696

Die Aktuelle ‘interview’ Michael Schumacher bleek AI te zijn

In het zogenaamde interview in het magazine zei Schumacher dingen als „mijn leven is compleet veranderd na het ongeluk. Het was een verschrikkelijke tijd voor mijn vrouw, mijn kinderen en de hele familie.” Pas aan het eind van de tekst werd duidelijk dat de antwoorden afkomstig waren van een chatbot.

De familie Schumacher maakte eerder deze week bekend juridische stappen te nemen tegen de uitgeverij. Het is nog niet duidelijk of de excuses en het vertrek van de hoofdredacteur daar iets aan veranderen.

Alberto Stegeman over mishandelingen op Groningse zorgboerderij: ‘Heftigste undercover-zaak ooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.