Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 19 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Poetin in Marioepol tijdens eerste bezoek aan bezet gebied

De Russische president Vladimir Poetin heeft een bezoek gebracht aan de bezette Oekraïense stad Marioepol. Dat melden Russische media. Als de berichten kloppen is het zijn eerste bezoek aan het bezette gebied in de Donbasregio sinds het begin van de oorlog. Het bezoek was niet aangekondigd.

Volgens het Russische staatspersbureau TASS vloog Poetin met een helikopter naar Marioepol en reed hij vervolgens met de auto naar verschillende districten in de stad. Daar heeft hij met inwoners gesproken. Ook ging hij langs bij de jachthaven en het theater van Marioepol.

Bezoek Poetin was spontaan

Volgens het Kremlin was het bezoek van Poetin aan de havenstad ‘spontaan’. Ook de ontmoetingen met inwoners zouden niet gepland zijn geweest. Hij stopte onder meer in de Nevsky-buurt. Dat is een nieuwe woonwijk die door het Russische leger gebouwd is. Op beelden is te zien dat de Russische president zelf achter het stuur zat terwijl hij door Marioepol reed, maar dat is niet onafhankelijk geverifieerd.

Marioepol is de eerste grote stad die door Russische troepen werd ingenomen nadat de aanval op de hoofdstad Kiev werd afgeslagen. De Zuid-Oekraïense havenstad was in de eerste maanden na de invasie dan ook de brandhaard van de oorlog en is hevig beschoten. De Russen kregen Marioepol in mei vorig jaar in handen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beloofde afgelopen donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap nog dat hij de stad weer gaat heroveren.

In Oekraïne werd cynisch gereageerd op het bezoek van Poetin. „De moordenaar van duizenden families in Marioepol kwam de ruïnes van de stad en zijn graven bewonderen”, twittert Mychajlo Podoljak, de adviseur van president Zelensky. Het verbannen Oekraïense stadsbestuur van Marioepol zegt via Telegram dat ‘de internationale crimineel Poetin’ de stad waarschijnlijk ‘s nachts bezocht om de plaats niet bij daglicht te hoeven zien.

De Krim negen jaar geleden geannexeerd

Gisteren bezocht Poetin de Krim. Het was toen precies negen jaar geleden dat Rusland het schiereiland in het zuiden van Oekraïne annexeerde. Daar had hij een ontmoeting met de door Rusland aangestelde gouverneur.

Dat Poetin Marioepol bezocht is zeldzaam. De Russische president maakte het afgelopen jaar haast geen buitenlandse reizen en hij heeft het front zelfs helemaal nog niet bezocht. Overigens kan het zo zijn dat zijn reisbewegingen nog meer belemmerd zullen worden. Afgelopen week werd door het Internationaal Strafhof in Den Haag namelijk een arrestatiebevel tegen de Russische president uitgevaardigd. Het hof wil dat Poetin zich in Den Haag komt verantwoorden voor oorlogsmisdaden.

Baby (1) overlijdt aan overdosis fentanyl, ouders klagen Airbnb aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poetin in Marioepol tijdens eerste bezoek aan bezet gebied
Sluiten