Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 12 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor ‘storm van de eeuw’

Nieuw-Zeeland zet zich schrap voor de komst van cycloon Gabrielle. Naar verwachting wordt het een van de zwaarste stormen in het land deze eeuw, met windstoten tot boven de 130 kilometer per uur. Tienduizenden inwoners zitten momenteel zonder stroom.

Slechts een paar weken geleden werd Nieuw-Zeeland al geteisterd door extreem zware regenval. Bij overstromingen rond Auckland kwamen toen vier mensen om het leven. Ook nu ligt Auckland, de grootste stad van het land, weer in de baan van de storm.

450 millimeter regen

Wederom worden weer honderden millimeters regen verwacht. De zwaarst getroffen gebieden moeten volgens de weerdienst van Nieuw-Zeeland, Metservice, rekening houden met zo’n 450 millimeter regen. Dat is meer dan de helft van de hoeveelheid regen die in Nederland in een jaar valt (zo’n 800 millimeter).

https://twitter.com/MetService/status/1624707917596463104

De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben de bevolking gevraagd om zich zo goed mogelijk op de storm voor te bereiden. Ook worden er opvangplekken ingericht voor mensen die de storm niet thuis uit kunnen zitten. Daarnaast zullen belangrijke bruggen naar verwachting sluiten zodra de zware windstoten over het land trekken.

Noodtoestand in noordelijke provincie

Verder is voor de noordelijke provincie Northland de noodtoestand afgekondigd. Die blijft in ieder geval zeven dagen van kracht. Veel vluchten en treinen zijn de komende dagen geschrapt en op meerdere plekken in het land blijven scholen voorlopig gesloten.

https://twitter.com/NZNavy/status/1624242183430897665

Omdat de grond al flink verzadigd is na de regenval van vorige maand, wordt gevreesd voor overstromingen. Autoriteiten waarschuwen dat rivieren opnieuw buiten hun oevers kunnen treden en dat er aardverschuivingen kunnen ontstaan, waardoor wegen onbegaanbaar worden. Aan de oostkust worden golven tot wel 7 meter hoogte verwacht.

Gabrielle zwaarste storm in Nieuw-Zeeland sinds jaren 90

Gabrielle lijkt de zwaarste cycloon sinds de jaren 90 te worden, zo meldt Weer.nl. In de seizoenen van 1996 en 1997 deden twee cyclonen Nieuw-Zeeland aan; Fergus en Drena. In 2018 bereikte Gita het Zuidereiland. Dat werd als heel bijzonder gezien, omdat dit bijna nooit gebeurt. Wel was het gebied dat er toen mee te maken kreeg, dunbevolkt. Ongeveer 100.000 tot 150.000 mensen werden toen met het slechte weer geconfronteerd. Nu gaat het om een gebied waarin ongeveer 2,5 miljoen mensen wonen.

Dodental aardbeving Turkije en Syrië boven 28.000, VN vreest voor verdubbeling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.