Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 18 feb 2023
Leestijd: 1 minuut

China: ‘Gaat de VS dan alle ballonnen in de wereld neerhalen?’

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, heeft op de internationale Veiligheidsconferentie van München fel uitgehaald naar de Verenigde Staten. Hij hekelde de „hysterische en onvoorstelbare” reactie op de Chinese ballon die begin februari een aantal dagen boven Amerikaans grondgebied hing.

De Amerikaanse president Joe Biden gaf uiteindelijk het bevel om die ballon neer te halen, op verdenking van Chinese spionage, toen de ballon boven zee hing. „Maar er hangen overal in de wereld zoveel ballonnen, gaat Amerika die dan allemaal neerhalen?”, aldus Wang. Het ministerie van Defensie in Washington noemde de Chinese actie eerder „onacceptabel”.

China

De Chinese topdiplomaat zei op de conferentie ook dat de Verenigde Staten het mis hebben door China steeds weer als een geopolitieke uitdaging neer te zetten. Volgens hem is die angst ongegrond en probeert Amerika de reputatie van zijn land te besmeuren. Als voorbeeld noemde hij de discussie over computerchips.

Biden wil miljarden investeren in de binnenlandse productie van chips om minder afhankelijk te worden van China. De Amerikaanse president legde ook verregaande beperkingen op voor chipexport naar Chinese bedrijven. „Dat is honderd procent protectionisme en honderd procent egoïsme”, zei Wang.

Ministers van Buitenlandse Zaken

Het is gezien de spanningen tussen de twee landen niet duidelijk of Wang en de Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, elkaar nog zullen ontmoeten in München. Er is al enkele dagen sprake van een eventuele ontmoeting, maar een bevestiging blijft uit. Beide ministers zijn nog tot zondag in de Duitse stad.

Uit interne documenten blijkt: mannen van kleur vaakst slachtoffer van politiegeweld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
China: ‘Gaat de VS dan alle ballonnen in de wereld neerhalen?’
Sluiten