Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 9 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Aardbeving Turkije: mensen ook na kritieke 72 uur nog levend uit het puin gehaald

Het dodental van de verwoestende aardbeving in Turkije is tijdens de derde nacht na de ramp de 15.000 gepasseerd. Een vreselijke tragedie, maar af en toe is er een klein lichtpuntje tijdens de reddingsoperaties in Turkije en Syrië. Er komen nog steeds berichten binnen van mensen die levend onder het puin vandaan worden gehaald.

De kans op overleving slinkt na de eerste 24 uur. Meestal geldt 72 uur als kritieke overlevingsgrens voor mensen die begraven liggen onder puin. Deze mensen hebben vaak zware verwondingen, doordat brokstukken op hen terecht zijn gekomen en bij open wonden is er het risico op doodbloeden. Om te overleven hebben ze bovendien voedsel en water nodig. Elke dag zonder, worden hun lichamen zwakker. Ook de temperatuur speelt een rol. In het getroffen gebied ligt die rond het vriespunt en is het risico op onderkoeling groot.

Reddingsverhalen na 72 uur

Reddingswerkers in de Turkse stad Kahramanmaraş hebben 73 uur na de aardbevingen overlevenden onder het puin van een ingestort appartementencomplex gehaald. Volgens staatspersbureau Anadolu gaat het om een 5-jarig meisje en haar ouders.  Hoe ze er aan toe zijn, is niet bekend. Ook in de stad Gaziantep wisten reddingswerkers vanochtend drie overlevenden te bevrijden. Zij hadden toen al 75 uur onder het puin gelegen.

Nederlands reddingsteam in Turkije

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR heeft tot nu toe elf mensen en een hond gered uit de puinhopen van het door aardbevingen getroffen Hatay in Turkije. Dat laat het team weten in een nieuwe update over de reddingsoperatie. Gisterochtend werd al bekend dat het Nederlandse team zeven mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. „De reddingen motiveren de teamleden, maar er komt ook een hoop leed op het team af. Niet elke redding is succesvol en soms kan vanwege de eigen veiligheid niet op worden getreden”, zegt USAR. „Dat heeft impact, dus er is nu en bij terugkomst uitgebreid aandacht voor nazorg.”

USAR vertrok maandagavond naar Turkije en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden. De vier reddingsgroepen werken 24 uur per dag, zeven dagen in de week in wisselende diensten. Het team heeft vanochtend laten weten in een ander gebied bij het door aardbevingen getroffen Hatay te gaan zoeken.

Reddingen baby’s en kinderen

Op Twitter delen meerdere mensen beelden van wonderlijke reddingen van baby’s en kinderen:

https://twitter.com/new_observation/status/1623496031345479682?s=20&t=oRezfZLQeKHKs_IZMP3tYg

https://twitter.com/oskcrr/status/1623557131755716611?s=20&t=oRezfZLQeKHKs_IZMP3tYg

https://twitter.com/TRTWorldNow/status/1623328035893129218?s=20&t=wrjUJF62H4OjjmZixOtFAQ

Ouderschapsbingo: welke van deze 11 uitspraken kun jij dagelijks (vele malen) afvinken?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.