Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 27 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

België levert geen tanks aan Oekraïne: ‘We hebben ze niet’

Dat België geen tanks aan Oekraïne levert, terwijl andere Europese landen dit wel beloven te doen, heeft één simpele reden. Het land heeft zelf geen tanks meer.

„We kunnen niet meer geven dan we hebben”, zei de Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder er gisteravond over aan tafel bij het tv-programma Terzake.

Niks meer over om aan Oekraïne te geven

„Toen ik minister werd, waren onze voorraden zo goed als uitgeput”, aldus Dedonder. „Zo hebben we geen tanks meer om aan Oekraïne te geven.” Volgens de VRT verkocht België de laatste tanks in 2014 aan wapenhandelaren.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Oekraïne kan de oorlog winnen’

De tanks werden volgens de minister destijds voor zo’n 15.000 euro per stuk verkocht. De regering heeft geprobeerd de gevechtsvoertuigen terug te kopen, maar handelaren vragen er nu volgens Dedonder „tot 500.000 euro voor”. Zij noemt dit „extreem duur”, vooral omdat de tanks „nog in dezelfde slechte staat als destijds” zijn.

België maakt vandaag meer bekend

Een van de wapenhandelaren die de tanks tegenwoordig bezit, Freddy Versluys, legt aan VRT uit dat het bedrag dat hij voor de tanks vraagt niet onrealistisch is. „Nieuwe rupsbanden? 120.000 euro. De motor laten nakijken? 185.000 euro. Nieuwe schokdempers? 36.000 euro. Vuurleidingssysteem? 500.000 euro. Wat wil je, wil je ze voor niets meenemen?”, aldus Versluys tegenover de Belgische zender.

Vandaag maakt België bekend met wat voor extra militaire steun het komt voor Oekraïne. Volgens de Belgische zakenkrant L’Echo gaat het om een wapenlevering ter waarde van 90 miljoen euro. Dat zou een verdubbeling zijn van de steun die België tot nu toe geleverd heeft. Het gaat onder meer om AMRAAM-raketten, schrijft de Belgische krant.

Amerika helpt Oekraïne

De Verenigde Staten zullen 31 Abrams-tanks naar Oekraïne sturen voor de strijd tegen Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden deed die toezegging nadat Duitsland woensdag overstag was gegaan om vergelijkbare Leopard-tanks te sturen. Kiev vraagt al maanden om de wapens en verwacht dat die belangrijk zijn voor het terugdringen van de Russische troepen.

Jan Slagter en Henk Krol botsen aan HLF8-tafel: ‘Dit is echt onzin’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.