Felix Decavel
Felix Decavel Buitenland 19 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Definitie voor ‘man’ en ‘vrouw’ gewijzigd in woordenboek

Naarmate de wereld verandert, evolueert ook onze taal. En nu zijn twee van de oudste woorden in de Engelse woordenschat eveneens aangepast aan de moderne consensus. De definities van ‘man’ en ‘vrouw’ krijgen een update.

Kijk eens aan FIFA. Niet alle stoffige, door oude mannen gedomineerde organisaties halen de schouders op voor de LGBTQ-gemeenschap. De toonaangevende Cambridge Dictionary heeft namelijk een verruimde betekenis gegeven aan de woorden ‘man’ en ‘vrouw’, zodat ook transgender-mensen onder de definities vallen.

Hoewel de herziening voor ‘vrouw’ officieel in oktober plaatsvond, kreeg het pas publieke aandacht nadat de Britse krant The Telegraph het deze week oppikte.

https://twitter.com/Telegraph/status/1602647265675444229

De herziening voegt aan de bestaande definitie – „een volwassen vrouwelijk menselijk wezen” – een tweede betekenis toe: „Een volwassene die leeft en zich identificeert als vrouw, hoewel hij/zij bij de geboorte eventueel een ander geslacht had.” Overigens werd niet alleen ‘vrouw’ maar ook de definitie van ‘man’ in de Engelse taal herzien.

De definities van man en vrouw

Naast het herziene begrip van ‘vrouw’ heeft de Cambridge Dictionary ook de beschrijving van ‘man’ geactualiseerd om meer inclusief te zijn. Met de voorbeeldzinnen „Mark is een transman” en „hun arts moedigde hen aan een tijdje als man te leven alvorens een chirurgische transitie te ondergaan”, hoopt het gelauwerde woordenboek meer bewustzijn te creëren voor mensen die zich met een ander geslacht identificeren.

Los van de herziene definitie heeft Dictionary.com bovendien ook ‘vrouw’ gekozen als het woord van het jaar 2022. Volgens de website is het „een woord dat niet alleen fundamenteel is voor onze woordenschat, maar ook voor wie wij als mensen zijn. En toch blijft het woord een bron van intens persoonlijk belang en maatschappelijk debat. Het woord ‘vrouw’ is onlosmakelijk verbonden met het verhaal van 2022″.

De woorden ‘man’ en ‘vrouw’ staan in de Van Dale vooralsnog vrij sober beschreven. Tijd voor verandering?

 

In 2022 werd het leven duurder, maar hoe zit dat met 2023?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Definitie voor ‘man’ en ‘vrouw’ gewijzigd in woordenboek
Sluiten