Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 30 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zuid-Korea rouwt om slachtoffers Halloweenfeest Seoul

Zuid-Korea rouwt om de slachtoffers die gisteravond omkwamen tijdens een Halloweenfeest in de hoofdstad Seoul. De president, Yoon Suk-yeol, heeft een periode van de nationale rouw afgekondigd. „Er heeft een tragedie plaatsgevonden.”

In het uitgaansgebied Itaewon brak gisteravond paniek uit vanwege grote drukte op straat. Meerdere mensen kwamen in de verdrukking. Naar schatting waren tienduizenden mensen voor de festiviteiten in Itaewon samengekomen. Het was het eerste massa-evenement sinds Zuid-Korea vorige maand de mondmaskerplicht ophief.

Mensen konden zich nauwelijks bewegen

Getuigen beschreven dat de menigte steeds geagiteerder werd naarmate de avond vorderde. Op foto’s en video’s die online werden geplaatst was te zien dat sommige straten zo vol waren dat mensen zich nauwelijks konden bewegen. Daarna werd de wereld geconfronteerd met beelden van jongeren die op de straatstenen gereanimeerd werden, door de nooddiensten of zelfs door burgers. Ongeveer 1.700 hulpverleners werden naar Itaewon gestuurd.

Zeker 153 die mensen kwamen om het leven en 82 mensen raakten gewond, van wie 19 zeer ernstig. Ook worden er nog ruim 350 personen vermist. Onder de slachtoffers zijn met name veel vrouwen van in de twintig.

„In het centrum van Seoel heeft een tragedie plaatsgevonden, een ramp die nooit had mogen gebeuren”, zo zei de Zuid-Koreaanse president in een verklaring. „De overheid zal de oorzaak van het drama rigoureus onderzoeken, zodat een soortgelijk ongeval zich in de toekomst niet meer zal voordoen.”

Buitenlandse leiders rouwen om slachtoffers Zuid-Korea

Ook buitenlandse leiders laten weten te rouwen om de slachtoffers. De Chinese president Xi Jinping schrijft in een brief mee te leven met de slachtoffers en nabestaanden. Onder de ongeveer tachtig gewonden zouden ook een aantal Chinezen zijn. Ook kwamen vier van de doden uit China.

In Seoul waren ook slachtoffers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse president Joe Biden laat weten „te rouwen met het Koreaanse volk en te hopen op een spoedig herstel voor alle gewonden”. De Britse premier Rishi Sunak zegt dat zijn gedachtes bij de hulpverleners en alle Zuid-Koreanen zijn.

Verder zouden er ook doden te betreuren zijn uit Noorwegen, Oostenrijk, Iran, Rusland, Oezbekistan, Vietnam, Kazachstan, Sri Lanka en Thailand.

‘Sinds we zijn begonnen met vaste voeding lijkt Len onverzadigbaar’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zuid-Korea rouwt om slachtoffers Halloweenfeest Seoul
Sluiten