Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 2 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zorgen over verkiezingen Brazilië: Bolsonaro zal verlies mogelijk niet accepteren

Kiezers in Brazilië mogen vandaag besluiten of president Jair Bolsonaro een tweede termijn krijgt, maar de kans dat dat gebeurt, lijkt klein. Hij loopt in peilingen ver achter op zijn belangrijkste rivaal, de linkse oud-president Luiz Inácio Lula da Silva. De vraag is echter of Bolsonaro zich zomaar zal neerleggen bij de uitslag in het geval dat hij inderdaad niet herkozen wordt. Bolsonaro heeft namelijk herhaaldelijk gesuggereerd een verlies niet te zullen accepteren.

„Er zijn drie mogelijkheden: de gevangenis, vermoord worden of winnen”, zei hij eerder over de verkiezingen. Ook stelt hij dat het kiessysteem fraudegevoelig is en dat de uitslag daarom misschien niet te vertrouwen is.

Tientallen arrestaties vanwege mogelijke verkiezingsfraude

Gisteren werden er al tientallen mensen opgepakt op verdenking van verkiezingsfraude. Volgens de minister van Justitie zijn er 34 mensen gearresteerd. Bij de operatie van de politie is zo’n 3 miljoen reais, ongeveer 500.000 euro, in beslag genomen. De verdachten zouden de verkiezingen in Brazilië hebben willen beïnvloeden door bijvoorbeeld stemmen te kopen.

Internationaal wordt de verkiezing met bezorgdheid gevolgd. De Verenigde Staten, waar toenmalig president Donald Trump eerder weigerde een verkiezingsnederlaag te accepteren, lieten weten de stembusgang scherp in de gaten te houden. Het Witte Huis riep de Braziliaanse regering op te garanderen dat de verkiezingen vrij en eerlijk zijn.

Brazilië kiest vandaag niet alleen nieuwe president

Kiezers in Brazilië stemmen vandaag niet alleen voor een president, maar ook voor parlementsleden en regionale bestuurders. Naast Bolsonaro en Lula doen ook andere politici een gooi naar het presidentschap, maar die maken volgens peilingen weinig kans. Als geen kandidaat meer dan de helft van de geldige stemmen krijgt, wordt een tweede stemronde gehouden op 30 oktober.

Maar het is de vraag of zo’n tweede ronde nodig is. Lula zou volgens sommige prognoses al in de eerste ronde kunnen winnen. Dat zou een ongekende comeback zijn voor de 76-jarige politicus, die in 2018 en 2019 nog honderden dagen vastzat vanwege een corruptiezaak. Zijn veroordeling werd later nietig verklaard en daarom kon hij dit jaar weer meedoen aan de verkiezingen.

Brazilië had tot 1985 een militaire regering, maar is inmiddels alweer tientallen jaren een democratie. De verkiezing van zondag wordt gezien als een van de belangrijkste in de geschiedenis van het grootste Zuid-Amerikaanse land.

Voetbalwedstrijd eindigt in rellen in Indonesië: 125 mensen dood door verdrukking

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.