Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 3 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel kinderen onder de doden van ongekend voetbaldrama Indonesië

Onder de minstens 125 doden die zaterdag vielen bij voetbalrellen in Indonesië zijn veel kinderen. De tragische teller staat op 32 en de kans bestaat dat het aantal kinderslachtoffers nog oploopt.

Indonesische regeringsfunctionarissen hebben dat vandaag over het voetbaldrama in een stadion op Oost-Java laten weten. Vanuit de hele (voetbal)wereld is op het gebeuren met afschuw gereageerd.

Gedrang bij voetbaldrama

De 0mgekomen kinderen waren tussen de 3 en 17 jaar oud. De rellen ontstonden na afloop van een wedstrijd tussen de clubs Arema FC uit Malang en Persebaya Surabaya uit Soerabaja. Na afloop van de wedstrijd, die de club uit Malang met 2-3 verloor, bestormden duizenden supporters van beide teams het veld. De politie zette traangas in om de fans te verdrijven. Volgens de politie kwamen tientallen mensen om in het gedrang op het veld. De anderen overleden later in ziekenhuizen. De meesten zouden zijn gestorven door zuurstofgebrek.

Arema en Persebaya Surabaya spelen in de hoogste divisie van het Indonesische voetbal, de Liga 1, en gelden als aartsrivalen. Alle wedstrijden in de divisie zijn voor een week stilgelegd. De nationale voetbalbond PSSI heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar wat zich precies heeft afgespeeld.

Zoektocht aanstichters rellen Indonesië

De Indonesische minister van Veiligheid belooft een onafhankelijk onderzoeksteam samen te stellen om uit te vinden wat er is gebeurd en om te helpen de aanstichters van de rellen te vinden. Ook riep hij de politie op om de verantwoordelijken voor de ongeregeldheden te identificeren en te straffen. Verder zei hij te hopen dat de politie de eigen veiligheidsprocedures opnieuw tegen het licht zal houden.

De Indonesische krant Koran Tempo had vanmorgen een volledig zwarte voorpagina met daarop in rode letters de woorden ‘Onze voetbaltragedie’ en een lijst met de namen van de dodelijke slachtoffers.

Arema FC heeft zijn „diepe verontschuldigingen” aangeboden aan de slachtoffers van het drama in het stadion. De clubvoorzitter zei dat hij de volledige verantwoordelijkheid voor de gebeurtenissen op zich zal nemen.

Ook uit Nord Stream 1 lekt geen gas meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel kinderen onder de doden van ongekend voetbaldrama Indonesië
Sluiten