Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 18 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Russin die wereldnieuws werd met protestbord in journaal glipt naar het buitenland

Marina Ovsjannikova, de journaliste die het wereldnieuws haalde met haar protestactie op de Russische staatstelevisie, heeft haar thuisland weten te ontvluchten. Volgens haar advocaat bevindt de Rus zich, samen met haar dochter, in een Europees land.

„Ze maken het goed nu. Ze wachten totdat ze publiekelijk iets kunnen zeggen, maar dat is nu niet veilig”, zegt haar advocaat tegen Sky News. In maart werd Ovsjannikova wereldberoemd nadat ze het aandurfde om op het Russische journaal een bord te tonen met de tekst: „Stop de oorlog, geloof de propaganda niet. Ze liegen tegen je.”

Bewogen jaar voor Russische journaliste

Het lijkt inmiddels op een script van een spannende thriller. Er zijn maar weinig mensen die zo’n bewogen halfjaar achter de rug hebben als Marina Ovsjannikova, die zich fel tegen de oorlog in Oekraïne keert. Na haar eerste protest op de Russische staatstelevisie week ze even uit naar het buitenland, maar ze keerde in juli weer terug naar Rusland om zich daar opnieuw meerdere keren uit te spreken tegen de oorlog.

„Poetin is een moordenaar, zijn soldaten fascisten”, schreef ze in de zomer op een protestbord dat ze omhoog hield bij het Kremlin. De journaliste werd aangehouden, maar liet zich niet van de wijs brengen. In de rechtbank hield ze opnieuw een protestbord vast, ditmaal met de tekst „mogen de dode kinderen je achtervolgen in je dromen”, gericht aan Poetin.

Ze wist eerder al te ontkomen aan huisarrest

Al met al kreeg ze meerdere boetes en werd ze veroordeeld tot huisarrest. Daar wist ze vorige maand op de een of andere manier toch aan te ontkomen. De Russische autoriteiten konden haar niet meer vinden en plaatsten haar op een lijst van gezochte personen. Nu heeft ze een weg uit Rusland gevonden, aldus haar advocaat.

In welk land ze zich precies bevindt, wil deze Dmitry Zakhvatov nog niet zeggen. Dat is nu te gevaarlijk om te vertellen en „kan anders een probleem voor haar worden”.

‘Oorlog van Poetin, niet van de Rus’

De journalist is ervan overtuigd dat de meerderheid van het Russische volk tegen die oorlog is. „Het Russische volk is echt tegen de oorlog”, zei ze eerder in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News. „Het is de oorlog van Poetin, niet de oorlog van het Russische volk.” Recente straatinterviews met Russen lijken dat inderdaad te bevestigen.

Russen in straatinterviews opvallend uitgesproken over de mobilisatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Russin die wereldnieuws werd met protestbord in journaal glipt naar het buitenland
Sluiten