Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Poetin: ‘Rusland niet schuldig aan hoge energieprijzen in Europa’

De door explosies beschadigde gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 tussen Rusland en Duitsland in de Oostzee kunnen prima gerepareerd worden. En: die hoge energieprijzen in Europa? Niet de schuld van Rusland. Aldus Vladimir Poetin vandaag.

De Russische president Poetin heeft in eigen land ook herhaald dat de onderzeese pijpleidingen zijn gesaboteerd. Hij zegt dat daarbij sprake was van „internationaal terrorisme”.

Ruim twee weken geleden waren er ontploffingen bij Nord Stream 1 en 2, waardoor vier lekken ontstonden. Door die lekkages kwam een grote hoeveelheid gas vrij. De pijpleidingen waren niet in gebruik, maar wel gevuld met gas. Eén pijplijn van Nord Stream 2 is niet beschadigd. Daar kan volgens Poetin dan ook gewoon veilig gas mee worden vervoerd naar Europa.

Poetin over lot Nord Stream en energieprijzen

Het lot van Nord Stream hangt volgens Poetin af van de Europese Unie en Rusland. Hij stelde dat de pijplijnen niet als politiek drukmiddel worden ingezet. Moskou had de gasleveringen via Nord Stream 1 aan Duitsland stopgezet, naar eigen zeggen vanwege technische problemen. Berlijn beschuldigde Rusland van chantage met energie als vergelding voor de westerse steun aan Oekraïne.

Het goedkeuringsproces voor Nord Stream 2 werd kort voor de Russische invasie van Oekraïne stilgelegd door Duitsland. Poetin gaf aan de gaskraan via die pijpleiding open te kunnen zetten als Europa dat graag zou willen. De president zegt dat „de bal bij de EU ligt”. Poetin verklaarde verder dat gewone Europeanen te lijden hebben onder de hoge energieprijzen en dat Rusland daar niet schuldig aan is.

Reparatie kan meer dan een jaar duren

Poetin sprak verder uit dat de sabotage van Nord Stream vooral gunstig is voor de Verenigde Staten. Dit omdat Europa daardoor meer Amerikaans vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet importeren, tegen hogere prijzen.

Topman Aleksej Miller van het Russische staatsgasconcern Gazprom zei dat het meer dan een jaar kan gaan duren voordat Nord Stream is gerepareerd. Experts hebben gezegd dat de pijpleidingen onherstelbare schade kunnen oplopen vanwege corrosie door zeewater. Verder zei Miller dat Gazprom nog steeds geen toegang heeft tot de beschadigde delen van Nord Stream.

Kabinet en OMT krijgen tik op vingers in kritisch rapport coronabeleid: ‘Effectiviteit maatregelen onzeker’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poetin: ‘Rusland niet schuldig aan hoge energieprijzen in Europa’
Sluiten