Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ongeveer een vijfde van Oekraïense provincies zonder stroom door raketaanvallen

Vijf provincies in Oekraïne hebben na de golf raketaanvallen op de infrastructuur geen stroom meer, volgens de Oekraïense autoriteiten. Het land telt afgezien van de Krim 24 provincies en een hoofdstad met een speciale status, Kiev.

In andere provincies zijn er ook meer tijdelijke stroomonderbrekingen en uitval van de watervoorziening. In Kiev wordt volgens de burgemeester de stroom vanwege reparatie en om besparing volgens een schema in wijken of op industrieterreinen tijdelijk uitgeschakeld. Bij de Russische aanvallen op de hoofdstad zijn bijna tien doden en meer dan 35 gewonden gevallen, volgens de laatste meldingen.

Raketaanvallen hard antwoord op aanval verkeersbrug

President Vladimir Poetin heeft gezegd dat de Russische raketaanvallen van vandaag een vergelding zijn voor een Oekraïense „terroristische aanval” op een verkeersbrug. Hij zei dat het Kremlin altijd een hard antwoord heeft op terroristische acties tegen Rusland. Als de Oekraïense „terroristische acties” doorgaan volgen er meer aanvallen, waarschuwde de Russische leider.

De aanvallen met langeafstandsraketten waren volgens Poetin gericht op de Oekraïense infrastructuur voor energie en de militaire communicatie. Afgelopen weekend raakte een relatief nieuwe Russische verkeersbrug van Rusland naar het schiereiland de Krim zwaar beschadigd door een kennelijke aanslag.

NAVO-chef: ‘We blijven Oekraïne steunen’

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft in een onderhoud met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken opnieuw zijn steun uitgesproken aan Oekraïne. „NAVO zal het dappere Oekraïense volk blijven steunen om terug te vechten tegen de agressie van het Kremlin zolang als het nodig is”, schrijft Stoltenberg op Twitter. Hij veroordeelt de „afschuwelijke en willekeurige aanvallen op civiele infrastructuren in Oekraïne”.

Ook premier Mark Rutte heeft zijn „afschuw” over de raketaanvallen uitgesproken tijdens een gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en nog eens benadrukt dat Nederland Oekraïne steunt in de oorlog tegen Rusland.

De defensieministers van de NAVO-landen komen woensdag in Brussel bijeen voor een tweedaagse ontmoeting, waarbij ook steun aan Oekraïne op de agenda staat. Vandaag heeft de Duitse regering ook gezegd dat ze binnen een paar dagen een luchtafweersysteem aan Oekraïne zal leveren, zodat het burgers kan beschermen tegen Russische aanvallen. Het is de eerste van in totaal vier IRIS-T systemen, de modernste luchtafweer die Duitsland heeft. De andere drie komen volgend jaar.

Luchtafweersystemen uit Duitsland

Defensieminister Christine Lambrecht zegt dat de Russische luchtaanvallen van vandaag op Kiev en veel andere steden hebben laten zien hoe belangrijk het is om Oekraïne snel te voorzien van luchtafweer. Ze wil nu die steun leveren, omdat „Ruslands aanvallen met raketten en drones in het bijzonder de burgerbevolking terroriseren”.

Ongevaldetectie iPhone 14 werkt nog niet optimaal: waarschuwt hulpdiensten tijdens wilde achtbaanritten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.