Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 7 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog’

Volgens Joe Biden, de president van de Verenigde Staten, is de nucleaire dreiging in de wereld „terug op het niveau van de Koude Oorlog”. Hij zei gisteren tijdens een evenement in New York dat de wereld een kernramp riskeert die het leven op aarde kan beëindigen.

„Sinds Kennedy en de Cubaanse rakettencrisis zijn we niet meer geconfronteerd met een naderend armageddon”, stelt Biden. De Amerikaanse president waarschuwt dat de Russische president Vladimir Poetin „geen grap maakt” als hij dreigt nucleaire wapens in te zetten bij de strijd in Oekraïne. „Zijn leger presteert ondermaats”, zegt Biden. „Waar vindt Poetin een uitweg? Op wat voor manier kan hij, zonder gezichtsverlies en zonder dat Rusland aanzienlijk aan macht verliest, uit deze positie komen?”

Dat Biden zich zo sterk uitlaat over Poetin en de nucleaire dreiging, is ongebruikelijk. Hij maakte deze statements tijdens  een Democratisch evenement voor fondsenwerving in de woning van James Murdoch, de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch.

‘Nucleaire dreiging op niveau van Koude Oorlog’

Sinds Angela Merkel eind vorig jaar vertrok als bondskanselier, hebben we niet veel meer van haar gehoord. Nu laat zij van zich horen en ook zij waarschuwt voor de Russische dreiging. Tijdens een ceremonie vanwege het 77-jarige bestaan van de krant Süddeutsche Zeitung zei zij „dat alle woorden momenteel serieus moeten worden genomen en niet direct als ‘bluf’ kunnen worden weggezet”, doelend op Poetins nucleaire retoriek.

Vrede in Europa kan volgens Merkel alleen tot stand komen met betrokkenheid van Rusland. „Zolang wij daar niet in slagen, is de Koude Oorlog ook niet echt voorbij”, aldus de 68-jarige gepensioneerde politicus.

Dreigement Poetin

Een paar weken geleden uitte Poetin zelf dreigementen over het gebruiken van nucleaire wapens. „Het Westen wil ons land vernietigen”, zei hij toen. Volgens hem heeft het Westen geprobeerd om Oekraïners tot kanonnenvoer te maken en wilde het geen vrede tussen Oekraïne en Rusland.

In zijn speech zei Poetin dat het Westen nucleaire chantage toepast. Rusland heeft volgens hem „veel wapens” om mee te reageren, waarmee hij lijkt te doelen op een vergelding met nucleaire wapens. „Als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we alle beschikbare middelen gebruiken om onze mensen te beschermen. Dit is geen bluf.”

30 en nooit meer werken: deze mensen lukte het (en ze geven tips)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog’
Sluiten