Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 30 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe vogelsoort ontdekt op Wakatobi-eilanden in Indonesië

Wetenschappers hebben een nieuwe vogelsoort ontdekt op de Wakatobi-eilanden, ten zuidoosten van Indonesië. Het gaat om de zogenoemde Wakatobi-honingzuiger, die door zijn korte vleugels geïsoleerd op de Wakatobi-eilanden leeft.

Honingzuigers lijken op Amerikaanse kolibries en leven in de tropen van Afrika tot Australië. Het nieuw ontdekte vogeltje is echter alleen te vinden op de Wakatobi-eilanden. Doordat het dier relatief korte vleugels heeft, leeft het geïsoleerd in dit gebied. „Kleine, geïsoleerde eilanden zoals deze hebben hun eigen evolutionaire processen, en ze produceren vaak unieke soorten”, zegt een van de onderzoekers, Fionn Ó Marcaigh.

Onderzoek naar al bekende vogelsoorten in Indonesië

Ó Marcaigh werkte samen met een team van zoölogen van Trinity College Dublin en een team van onderzoekers uit Indonesië aan de nieuwe ontdekking. De onderzoekers keken op de Wakatobi-eilanden, ten zuidoosten van Sulawesi, naar de al bekende staalborsthoningzuiger en fluweelhoningzuiger.

Tijdens het onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat sommige van de vogels die de onderzoekers bestudeerden niet horen bij de eerder geobserveerde vogelsoorten. „Het is verbazingwekkend dat er nog steeds soorten wachten om gevonden te worden in deze regio”, aldus Ó Marcaigh.

De pas ontdekte Wakatobi-honingzuiger is zo klein dat hij op een vingertopje kan zitten en is te herkennen aan zijn blauw-gele borst. Het vogeltje is genetisch gezien anders dan de al eerder ontdekte soorten en ziet er ook daadwerkelijk anders uit. Het diertje heeft een donkerder verenkleed en ook is zijn gezang hoger dan bijvoorbeeld de zang van de staalborsthoningzuiger. Terwijl de staalborsthoningzuiger zich over meerdere gebieden heeft verspreid, leeft de Wakatobi-honingzuiger alleen op de Wakatobi-eilanden.

Biodiversiteit is overal

De onderzoekers zeggen dat de ontdekking van de nieuwe vogelsoort laat zien dat biodiversiteit overal is. „Deze vogel is niet gevonden in een afgelegen regenwoud, maar leeft langs de ruige randen van drukke steden en dorpen. Laten we hopen dat de kinderen van de Wakatobi-eilanden nog generaties lang van deze speciale vogels kunnen genieten”, zegt Ó Marcaigh.

Maker Dahmer-serie: nabestaanden gingen niet in op contactverzoek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe vogelsoort ontdekt op Wakatobi-eilanden in Indonesië
Sluiten