Iza de Bruin
Iza de Bruin Buitenland 24 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse honden speuren in Nepal naar pandastropers

Het klinkt een beetje als een Disneyfilm, maar het is eigenlijk een hele serieuze zaak: Nederlandse honden gaan naar Nepal om te helpen met het opsporen van panda’s. In het Himalayagebied leven de laatste 2500 rode panda’s ter wereld. Op de dieren wordt intensief gejaagd vanwege de vacht, om ze als huisdier te houden en om er medicijnen van te maken.

De jacht op rode panda’s is illegaal, onder meer omdat de panda’s zwaar beschermd zijn. Daarom gaan twee Nederlandse honden mee met de militairen die het werk uitvoeren.

Honden helpen panda’s

De Nederlandse stichting Wildlife Solutions heeft een Patterdale Terriër (Bizzy) en een Mechelse herder (Ringo) getraind om sporen van een rode panda – die overigens ook erg geliefd is op het internet – te kunnen vinden. Volgende maand vertrekken beide honden met begeleiders naar Nepal. Daar worden Nepalese militairen opgeleid om te kunnen werken met de honden. Het is volgens Erik Groenendijk van Wildlife Solutions de bedoeling dat Bizzy en Ringo bij controleposten in het land worden ingezet. Ook gaan de honden mee bij het doorzoeken van woningen en gebieden waar stroperij wordt vermoed.

Het is niks nieuws dat dieren helpen bij dit soort missies. In 2017 was de Nederlandse Mitch de eerste hond die wereldwijd werd ingezet tegen stroperij. Mitch had het speciaal voorzien op ivoorstroperij in Afrika.

Nu al een promotie in zicht

Helaas overleed de dappere Mitch in 2020 aan een bacteriële infectie. Gelukkig was niet alle hoop op het beestje gevestigd: ondertussen waren meer honden tegen ivoorstropers opgeleid. Groenendijk was daar ook bij betrokken. Volgens hem gaan er nu voor het eerst honden naar het Himalayagebied. Bizzy en Ringo kunnen echter veel meer dan alleen rode panda’s opsporen: ze vinden ook andere dieren waarop worden gejaagd, zoals schubdieren en luipaarden.

Doen ze het goed, dan kunnen de reddershonden zelfs nog een promotie verwachten: het werkgebied van de honden kan later worden uitgebreid naar India.

Meilandjes ontsnappen uit escape room: ‘Maxime is de duidelijk de slimste van de familie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse honden speuren in Nepal naar pandastropers
Sluiten