Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hackers slaan toe in Iran: ineens dreigfoto en oproep tot protest op staatstelevisie

De Iraanse staatsomroep is gisteren midden in het live hoofdnieuwsprogramma gehackt. Het beeld versprong van een clip met de ‘Opperste Leider’ Ali Khamenei naar een foto waarop hij brandend in beeld te zien is. Ook werd een oproep gedaan om mee te doen met de protesten, die al weken in Iran plaatsvinden.

Een hackgroep hackte de live nieuwsuitzending van de Iraanse staatstelevisie en toonde een foto van Ali Khamenei die in brand stond. Daarna richtte het vizier zich op zijn hoofd, een duidelijke dreiging om de belangrijkste leider van het land van het leven te beroven. Bij de foto stond een de tekst dat ‘het bloed van de Iraanse kinderen van zijn handen druipt’.

Op de achtergrond van de clip schalde muziek met gezang tegen de regering. Ook bevatte de clip een boodschap aan het Iraanse volk. De tekst riep hen op om deel te nemen aan de protesten.

Protesten na dood van vrouw die strenge kledingvoorschriften schond

De opstand in Iran ontstond vier weken geleden, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij overleed op 16 september, drie dagen nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, islamitische kledingvoorschriften van het land. Nabestaanden en getuigen zeggen dat de Koerdische vrouw is mishandeld, de autoriteiten wijten haar overlijden aan langdurige ziekte.

In de clip op de staatstelevisie was een foto te zien van Amini. Ook waren er foto’s te zien van drie vermoorde tienermeisjes in de huidige opstand in het hele land. De clip was zo’n 10 seconden in beeld. Daarna schakelde de regie snel door naar de nieuwspresentator.

Protesten in Iran met geweld de kop ingedrukt

Veel protesten worden met geweld de kop ingedrukt, met vele doden en gewonden tot gevolg. Ook zijn er leden van veiligheidsdiensten om het leven gekomen. In het land gelden internetbeperkingen die bedoeld zijn om protesten te belemmeren en te voorkomen dat beelden van het harde optreden tegen betogers naar buiten komen.

Veiligheidsdiensten schoten in de Koerdische steden Sanandaj en Saqqez op betogers en gebruikten traangas, meldt de Iraanse mensenrechtenorganisatie Hengaw. Dat zou zijn gebeurd na een oproep tot massademonstraties. In Amini’s woonplaats liepen schoolmeisjes volgens Hengaw een protestmars waarbij ze hoofddoeken in de lucht hielden.

Ook in Nederland vindt protest plaats

Vrouwelijke studenten in Teheran scandeerden volgens activisten leuzen tegen president Raisi, die hun campus bezocht. Raisi las een gedicht op waarin hij ‘relschoppers’ vergeleek met vliegen. Ook buiten Iran zijn zaterdag betogingen gehouden, waaronder in Nederland. Afgelopen week knipte minister Dilan Yeşilgöz een haarlok af bij Op1 als steun aan Iraanse vrouwen.

De Iraanse autoriteiten geven hun vijanden, waaronder de Verenigde Staten en Israël, de schuld van de onrust.

Jinek-kijkers onder de indruk van Iraans protestlied: ‘Kippenvel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hackers slaan toe in Iran: ineens dreigfoto en oproep tot protest op staatstelevisie
Sluiten