Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 16 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Frankrijk gaat in eigen land militairen uit Oekraïne trainen: ‘We gaan van lange oorlog uit’

Frankrijk gaat militairen uit Oekraïne in eigen land opleiden. Maximaal 2000 Oekraïense manschappen zullen een aantal weken gaan meelopen bij eenheden van het Franse leger.

De Franse minister van Defensie, Sébastien Lecornu, maakte de plannen bekend in een interview met de krant Le Parisien. „We geven nu al specifieke artillerie-opleidingen, maar dit is echt een andere schaal. We gaan een nieuwe generatie militairen opleiden die ook langdurig ingezet kan worden, want we moeten er helaas vanuit gaan dat de oorlog lang gaat duren”, zegt Lecornu.

Verschillende opleidingen voor militairen uit Oekraïne

De training van Oekraïense militairen in Frankrijk gebeurt op verschillende manieren. Iedere militair die meedoet aan de oorlog krijgt ‘gevechtsbasisvaardigheden’. Verder moeten er nog andere opleidingen komen voor specifieke vaardigheden waar de Oekraïense regering om vraagt. Ook krijgen de Oekraïners les in het werken met de militaire apparatuur die Frankrijk levert aan Oekraïne.

De minister van Defensie benadrukt dat Frankrijk niet van plan is om zich in de oorlog te mengen. „We doen dit met inachtneming van de rechtsregels zonder ooit mede-oorlogszuchtig te zijn. We zijn zelf niet in oorlog, maar we helpen een land in oorlog”, aldus Lecornuc in het interview.

Veel militaire steun vanuit Frankrijk

Verder stelt Lecornuc dat Frankrijk veel militaire steun biedt aan Oekraïne, maar dat leveranties vaak in het geheim plaatsvinden, buiten het zicht van de camera’s. „We zijn discreet. Als je kijkt naar wat we écht leveren zitten we in de top vijf van landen”, stelt hij.

Naast het opleiden van Oekraïense militairen in eigen land gaat Frankrijk de komende maanden nieuw luchtafweergeschut sturen. Ook wordt er gepraat over het leveren van nieuwe kanonnen en raket-lanceer-installaties. De minister van Defensie zegt daarover: „We hebben een hulpfonds voor Oekraïne opgezet van 100 miljoen euro. Dat geld mag Oekraïne gebruiken zoals het land zelf wil, op voorwaarde dat de aankopen worden gedaan in Frankrijk want dat is goed voor de Franse industrie.”

Poetin: ‘Rusland niet schuldig aan hoge energieprijzen in Europa’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.