Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Thaise politie pakt verslaggevers CNN op vanwege filmen in kinderdagverblijf na schietpartij

Twee verslaggevers van de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn door de Thaise politie opgepakt nadat zij gefilmd zouden hebben in het kinderdagverblijf waar donderdag 37 mensen werden gedood. De journalisten zouden zonder toestemming naar binnen zijn gegaan om een reportage te maken over de nasleep van het bloedbad van afgelopen donderdag, waarbij 24 kinderen om het leven kwamen.

Een lokale verslaggever had de journalisten van CNN gezien toen zij het kinderdagverblijf verlieten en over een muur en afzetlint klommen. De Thaise verslaggever plaatste hiervan een foto social media, waarop de lokale autoriteiten een onderzoek startten.

Journalistieke bonden noemen actie onethisch

De Thaise vakbond voor journalisten noemt de actie van de CNN-verslaggevers  ‘ongevoelig’ en ‘onethisch’. En ook de FCCT, de Thaise vereniging voor correspondenten uit het buitenland, zegt verbaasd te zijn over de actie. In een verklaring schrijft de vereniging: „Dit was onprofessioneel en een ernstige schending van de journalistieke ethiek in misdaadverslaggeving.”

„Thailand is getraumatiseerd door deze tragedie en er zijn zorgen over het verschijnen van schokkende beelden, die niet gepubliceerd zouden moeten worden uit respect voor de slachtoffers en hun families”, vervolgt de vereniging.

CNN ontkent dat de verslaggevers onrechtmatig gehandeld hebben, omdat de journalisten volgens de nieuwszender pas naar binnen gingen toen de politieafzetting was opgeheven. In een verklaring op Twitter laat CNN weten dat de verslaggevers van de lokale functionarissen te horen hadden gekregen dat ze naar binnen mochten om te filmen. „Het team heeft binnen in zo’n 15 minuten beelden gemaakt en is toen vertrokken. In die tijd werd er weer een politieafzetting geplaatst, waardoor het team over het hek moest klimmen om het kinderdagverblijf te verlaten”, aldus CNN.

Mensen die CNN-verslaggevers toestemming gaven waren niet bevoegd

Volgens de nieuwszender werd later pas duidelijk dat de lokale functionarissen die de verslaggevers toestemming gaven om naar binnen te gaan daar niet toe bevoegd waren. „Als het team had geweten dat het gebouw niet betreden mocht worden, zou niemand naar binnen zijn gegaan. Het was niemands bedoeling om de regels te breken”, stelt Mike McCarthy, manager van CNN International. De nieuwszender heeft de reportage na het ontstaan van de ophef direct van de website verwijderd.

Volgens de Thaise krant The Nation is het toeristenvisa van de twee journalisten ingetrokken. Volgens een politiewoordvoerder blijven de twee vastzitten totdat ze het land uit worden gezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Thaise politie pakt verslaggevers CNN op vanwege filmen in kinderdagverblijf na schietpartij
Sluiten