Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 16 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Brand en gevechten in beruchte Evin-gevangenis in Teheran

In een gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn volgens het Iraanse staatspersbureau Irna gevechten uitgebroken tussen gevangen en het gevangenispersoneel. Ook ontstond er brand. De autoriteiten melden zeker vier doden en 61 gewonden.

Over de situatie is nog maar weinig bekend. Volgens Irna is er sprake van een opstand, maar de openbaar aanklager van Teheran zei later dat het ging om een intern conflict tussen veroordeelde dieven. Gevangen zouden een opslagplaats voor textiel in brand hebben gestoken en slaags zijn geraakt met bewakers.

Veel politieke gevangenis vast in Evin-gevangenis

De ongeregeldheden vonden plaats in de beruchte Evin-gevangenis, waar veel politieke gevangenen zitten, onder wie ook buitenlanders. Ook veel mensen die werden opgepakt bij de recente protesten zijn naar deze gevangenis gebracht.

Volgens de openbaar aanklager zou er geen verband zijn tussen de ongeregeldheden in de gevangenis en de protesten. Volgens Iraanse media hebben politieke gevangenen geen aandeel hebben gehad bij de onrust. Maar wat zich precies in de gevangenis heeft afgespeeld, is niet onafhankelijk vast te stellen.

Mogelijk geschoten rondom gevangenis

Op social media circuleren er berichten over dat er rondom en in de gevangenis geschoten werd. Ook werden er foto’s gedeeld waarop vlammen te zien zijn en grote rookpluimen uit het gebouw opstijgen.

De BBC meldt op basis van een video die van een anti-overheidsgroep afkomstig is, dat buiten de gevangenis „dood aan de dictator” werd geroepen. In een andere video was te zien hoe er vanaf buiten voorwerpen naar de gevangenis werden gegooid, aldus de Britse omroep.

Familieleden van de gevangenen hebben zich bij de ingang verzameld. Ook is er veel politie op de been en staan er ambulances klaar, zo meldt persbureau Reuters.

In Iran wordt al wekenlang geprotesteerd. De onrust in het land ontstond na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf vorige maand in politiehechtenis nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen. Ook gisteren waren er in het hele land protesten, die steeds openlijker tegen de regering gericht zijn.

Spoorloos-gedupeerde Quee vindt reactie van presentator Derk Bolt ‘tenenkrommend’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brand en gevechten in beruchte Evin-gevangenis in Teheran
Sluiten