Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Italië naar de stembus: krijgt het land de eerste vrouwelijke premier?

Italianen gaan vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen en de kans is groot dat het land voor het eerst een vrouwelijke premier krijgt. De rechtse partij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) van Giorgia Meloni kan volgens de laatste peilingen namelijk rekenen op ongeveer een kwart van alle stemmen.

De ruim 51 miljoen kiesgerechtigde Italianen mogen sinds 07.00 uur vanochtend hun stem uitbrengen. De uiteindelijke winnaar van de verkiezingen moet aan de slag met een aantal loodzware dossiers: de torenhoge inflatie, een dreigende recessie en een energiecrisis. Tot vanavond 23.00 uur kan er gestemd worden.

Campagnetijd in Italië was kort en chaotisch

De verkiezingen komen amper twee maanden na de val van regering-Draghi eind juli en omdat augustus traditioneel een maand is waarin op politiek gebied weinig gebeurt in Italië, was de campagnetijd zeer kort en chaotisch. Afgelopen vrijdag was de laatste campagnedag omdat de dag voor de verkiezingen geen campagne meer gevoerd mag worden.

De radicaal-rechtse partij van de 43-jarige Meloni gaat volgens de laatste peilingen op kop. Daarna volgens de centrumlinkse Democratische Partij en de activistische Vijfsterrenbeweging. Het is dus nog de vraag of er straks een parlementaire meerderheid is voor de Fratelli d’Italia en hun rechtse bondgenoten: de Lega van voormalig minister Matteo Salvini en de Forza Italia van oud-premier Silvio Berlusconi.

Ook dateren de meest recente peilingen van zeker twee weken geleden. In Italië is het namelijk verboden om binnen veertien dagen voor de verkiezingen nog peiling te publiceren.

Fratelli d’Italia in korte tijd erg populair geworden

De Fratelli d’Italia won de afgelopen jaren snel aan populariteit. De partij kreeg bij landelijke verkiezingen in 2018 slechts 4 procent van de stemmen, maar kon daarna uitgroeien tot de meest zichtbare oppositiepartij door buiten de regering van nationale eenheid te blijven van technocraat Mario Draghi.

Een regering met Meloni aan het hoofd zou vermoedelijk de meest rechtse zijn sinds de val van dictator Benito Mussolini. Meloni omschrijft zichzelf als een christelijke moeder en gebruikte de slogan ‘God, land en familie’. Ze haalde eerder fel uit naar de ‘woke-ideologie’ en de ‘lhbti-lobby’. Meloni heeft zich in het verleden positief uitgelaten over de Russische leider Vladimir Poetin, maar steunt inmiddels wapenleveranties aan Oekraïne.

Dochter Anoeska (3) van Chiel werd vermoord, monument ter nagedachtenis nu al meerdere keren vernield

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Italië naar de stembus: krijgt het land de eerste vrouwelijke premier?
Sluiten