Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 17 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Man aangehouden die bij kist van Queen Elizabeth wilde komen

In Westminster Hall in Londen heeft een man gisteravond geprobeerd bij de kist van koningin Elizabeth te komen. Volgens een ooggetuige rende de man vanuit de kilometerslange rij naar de kist, maar werd hij tegengehouden.

De man werd al snel tegen de grond gewerkt door de politie en is aangehouden. Hij zit momenteel vast, zo meldt Sky News.

De Britse politie bevestigt dat er inderdaad iemand uit het publiek uit de rij stapte en zich naar de verhoging bewoog waar de kist van koningin Elizabeth op ligt. „Deze persoon is verwijderd uit de hal en de rij is met minimale verstoring herstart”, zegt een woordvoerder. De man is gearresteerd vanwege het verstoren van de openbare orde.

22 uur in de rij voor afscheid koningin Elizabeth

In de Britse hoofdstad staan al dagen duizenden mensen in de rij in om afscheid te kunnen nemen van de onlangs overleden Elizabeth. De wachttijd is gisteravond opgelopen tot zeker 22 uur, dat is volgens de Britste autoriteiten op Twitter bijna de maximale capaciteit.

Aansluiten in de kilometerslange rij wordt dan ook afgeraden. Mensen die nog van plan zijn om aan te sluiten, krijgen het verzoek om eerst op nieuwe informatie te wachten want mogelijk kan de wachttijd nog oplopen tot zo’n 25 uur. Mensen die in de rij staan worden dan ook gewaarschuwd voor koude temperaturen in de nacht.

De rij voor het afscheid van koningin Elizabeth is inmiddels zo’n 8 kilometer lang. De Britse autoriteiten zetten dan ook meer dan duizend vrijwilligers, stewards en politieagenten in om alles in goede banden te leiden. Meerdere voetbalwedstrijden, zoals donderdag Arsenal – PSV, gaan daarom niet door.

Stilstaan voor de kist niet toegestaan

Wie eenmaal de kist van koningin Elizabeth heeft bereikt, mag niet stilstaan. Daarnaast gelden er zeer strenge veiligheidsmaatregelen, die door de Britse regering worden omschreven als vergelijkbaar met de maatregelen op een luchthaven.

Koningin Elizabeth overleed op 96-jarige leeftijd. Ze zat ruim 70 jaar op de troon. Vanwege haar overlijden is er in het Verenigd Koninkrijk een periode van nationale rouw aangebroken. Operaties in ziekenhuizen worden zelfs uitgesteld en andere begrafenissen worden geannuleerd.

Staatsbegrafenis grootste gebeurtenis in Verenigd Koninkrijk ooit

Rouwende Britten kunnen nog tot maandagochtend 06.30 uur afscheid nemen. Diezelfde ochtend zal de staatsbegrafenis plaatsvinden. Volgens de Britse politie wordt de begrafenis mogelijk de grootste gebeurtenis in het Verenigd Koninkrijk ooit. „Er wordt al ‘vele jaren’ aan de plannen voor rond het overlijden van de koningin gewerkt”, zeggen bronnen tegen de BBC. De Britse politie omschrijft de staatsbegrafenis als ‘de grootste onderneming ooit voor de politie’.

Bij de ceremonie in Westminster Abbey worden maandag meer dan 2000 gasten verwacht. Honderden wereldleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders reizen naar Londen af, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Koning Willem-Alexander reist samen met koningin Máxima en prinses Beatrix naar de Britse hoofdstad.

 

Maarten van Rossem: ‘Dood koningin Elizabeth roept allerlei kletsverhalen en huilpartijen op’

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man aangehouden die bij kist van Queen Elizabeth wilde komen
Sluiten